Monden

Buzoianul Ionel Tudorache: ,,Mi-a mai rămas cântatul, cea mai mare bucurie, și asta cred că o să fac până plec și eu de aici”

A luat vioara în mână la doar 5 ani, ca mai apoi să învețe și tainele acordeonului, și de atunci i s-a deschis în față o întreagă lume. Buzoianul Ionel Tudorache a cântat alături de nume mari, precum Romica Puceanu, Gabi Luncă, Cornelia Catanga, Nelu Ploieș­teanu sau Tony Iordache. Inclusiv Nicolae Ceaușescu îl aprecia foarte mult. Cea mai cunoscută melodie a sa, după care a fost denumit și albumul ,,La Chilia-n Port”, a fost inclusă și în coloana sonoră a filmului ,,Cel mai iubit dintre pământeni”, în regia lui Șerban Marinescu.

Și acum, la 68 de ani, buzoianul declară că cea mai mare bucurie a lui este tot cântatul și spune că ar mai fi vrut măcar un spectacol în vară cu cei care ,,au plecat” mult prea rapid de pe scena cântecului românesc. Acesta mai susține că îl leagă numeroase amintiri mai ales de Nelu Ploieș­teanu și de Cornelia Catanga. ,,Amintiri frumoase în primul rând mă leagă, colegiale. Am cântat împreună cu el (cu Nelu Ploieșteanu, n.r.), cu buzoianca mea Catanga. E trist ce s-a întâmplat. Ce mi-a rămas, cea mai mare bucurie, de a cânta, asta cred că o să fac până plec și eu de aici”, a declarat la Observator artistul.

Tot în interviul din studioul Antenei 1 lăutarul a povestit cum nu a stat pe gânduri atunci când și-a găsit aleasa. Cei doi îndrăgostiți s-au căsătorit la trei zile după ce s-au cunoscut. ,,Eram la Brașov. Am venit acasă de acolo, am cunoscut-o pe soție. La o nuntă. Ea fiind domnișoară de onoare. Avea doar 16 ani. După trei zile (i-am spus, n.r.) – mergi cu mine sau te iau. Și a devenit nevasta mea”, a mai spus buzoianul.

Reamintim că Ionel Tudorache s-a născut în 1953, în Buzău și este fiul violonistului Aurel Tudorache. „Fărâmiță”, cum îl alintă apropiații, a beneficiat de har și de înclinare către acordeon din fragedă copilărie. Cântă cu acela­și acordeon, marca Hohner, de mic. A frecventat cercurile celor mai buni muzicieni, cum ar fi Romica Puceanu, pe care a acompaniat-o cinci ani, pentru a produce un excelent album de muzică ­ori­ginală, compoziție proprie, atât versurile, cât și muzica.

,,Marea de Smarald” a fost prima melodie cântată de buzoian, pe care a învățat-o de la unchiul său. La început a cântat muzică ușoară, valsuri, iar de muzică lăutărească s-a apucat abia la 15 ani. Sub aripa tatălui sau, violonistul Aurel Tudorache, Ionel s-a împrietenit foarte repede cu acordeonul. A încercat la început să cânte și cu vioara, însă tatăl lui nu l-a lăsat. A crescut cu cântece lăutărești vechi, și chiar dacă încalcă puțin tradiția melodică, marele lui talent nu se sprijină doar pe ureche. În afară de ce a învățat după ureche, a studiat împreună cu un profesor de muzică. I-a plăcut, de aseme­nea, școala; a dat examen la o profesională de ,,Petrol și chimie”, unde a intrat cu 8,25. De acolo are diplomă de strungar.

Articole similare

error: Continut protejat!!