sâmbătă, 16 ianuarie 2021

Buzoianul Dragoș Dumitru, premiat la Festivalul de Film de la Varșovia

Anul 2020 a adus o reușită remarcabilă a cinematografiei românești, prin selectarea în secțiunile competiționale ale Festivalului de Film de la Varșovia a patru producții românești de lungmetraj și scurtmetraj, prezentate în luna octombrie în capitala Poloniei în premieră mondială. Printre ele s-a regăsit și filmul de lung metraj „Neidentificat”, producție ce îl are în distribuție pe actorul buzoian Dragoș Dumitru (34 ani), alături de Bogdan Farcaș, Andrei Aradits, Vasile Muraru sau Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi, absolventă New York Film Academy.

Prestația buzoianului nu a trecut neobservată de juriul Festivalului de la Varșovia, rolul analfabetului Bănel de origine romă, suspect într-un caz nerezolvat de crimă, a fost apreciată și premiată. Potrivit ICR Varșovia, actorii Dragoș Dumitru și Bogdan Farcaș au primit Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, în Concursul Internațional. Bogdan Farcaș este cel care interpretează rolul principal în filmul „Ne­identificat”, cel al detectivului care încearcă să rezolve cazul.

Cine este Dragoș Dumitru

Dragoș Dumitru este un actor a cărui viață este ea însăși o poveste de film. Buzoianul, absolvent al Liceului de Arte „Margareta Sterian”, a petrecut mulți ani la casa de copii, fiind părăsit de tată la vârsta de un an și având în grijă o mamă cu grave ­pro­bleme psihice. Astăzi, Dragoș este actor al Teatrului Națio­nal din București, iar pe micul ecran probabil l-ați văzut în serialele TV „Băieți de oraș” sau „Mangalița”.

A mai fost distribuit în filme precum „Ceva bun de la viață” (2011, regia Dan Pița), „Zăpadă, Ceai și Dragoste” (2020, regia Cătălin Bugean) și scurtmetrajele „Un buchet de flori” (2011), „Mătăsari” (2011), „Kiddo” (2012).

Filmul „Neidentificat”, selectat la Festivalul Inter­național de la Varșovia, este regizat de Bogdan George Apetri, fiind un film care vorbește despre un caz nerezolvat, un criminal necunoscut și un polițist obsedat. Investigația sa îl aruncă într-o lume a întunericului și a violenței, atrăgând pe toți cei din jur într-o rețea de pasiune și răzbunare distructivă. „<Ne­identificat> este un film care combină și atacă mai multe șabloane de succes din cinematografia internațională: filmele cu polițiști sau detectivi, filmele de acțiune, filmul noir și tipul de personaj anti-erou”, după cum spune însuși regizorul Bogdan George Apetri.

CITEȘTE AICI MAI MULTE DESPRE POVESTEA DE VIAȚĂ A LUI DRAGOȘ DUMITRU

Cea de a 36-a ediție a Festivalului Internațional de la Varșovia s-a desfășurat în perioada 9-18 octombrie. Cu o lungă tradiție (a fost înființat în 1985) și bucurându-se de o largă apreciere internațională, Festivalul Internațional de la Varșovia a intrat din anul 2009 în grupul elitist al festivalurilor de film de clasă A, alături de Cannes, Veneția, Berlin, Locarno, San Sebas­tian, Karovy Vary, Tokio, Moscova, Mar del Plata, Montreal, Shanghai, Cairo, Goa și Tallinn.

Tot la această ediție a festivalului, în Concursul 1-2, juriul a acordat două men­țiuni: prima a mers către filmul „Mia își ratează răz­bunarea”, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, iar cea de-a doua către filmul „Spirala”, în regia Ceciliei Felméri, o coproducție Ungaria-România, cu Bogdan Dumitrache în rolul principal.

 

loading...
error: Content is protected !!