Actualitate

Buzoianul dat exemplu în timpul pandemiei de Consulatul General al României la Edinburgh

Stelian Valentin Fodulu este un buzoian de 27 de ani care locuiește împreună cu familia în Edinburgh, Scoția. În plină pandemie, buzoia­nul muncește din greu pentru a-și putea întreține soția și cele două fetițe, având trei joburi. La cel de a-l patrulea spune că a renunțat pentru că îi rămânea prea puțin timp să stea și cu copiii.

Unul dintre joburile pe care le are în Edinburgh, acela de curier, l-a adus pe Stelian în atenția reprezentanților Consulatului General al României la Edinburgh, care în urmă cu câteva zile au postat pe pagina de Facebook a instituției o fotografie cu buzoianul. Reprezentanții consulatului îl consideră pe Stelian un model de curaj, unul dintre oamenii care își riscă viața pentru ca restul populației să rămână în ­si­guranță în case.

„Suntem mândri de ei, așa cum suntem și de Stelian”

„Aplauze și aprecierea noastră pentru eforturile fă­cute, în special în această perioadă nesigură, de perso­nalul din sectorul livră­rilor care își continuă activitatea. Suntem mândri de ei, așa cum suntem și de Stelian, care este curier pentru Deliveroo. Nu este singurul! Zi de zi, oameni ca el se asigură că noi vom primi la timp toate comenzile făcute”, este mesajul postat de Consula­tul General al României la Edinburgh.

Modest, buzoianul spu­ne că a ajuns pe pagina de Facebook a Consulatului Gene­ral al României la Edinburgh dintr-o întâmplare. Stelian Fodulu a vorbit pentru OPINIA și despre cum decurg lucrurile în Scoția în timpul pandemiei și care sunt diferențele dintre măsurile adoptate guvernul scoțian și cel românesc.

„Eu lucrez la Deliveroo  (una dintre cele mai mari companii de livrare de mâncare și start-up-uri din Europa, n.r.). Avem contract cu restaurantele, adică e la fel ca la noi cum sunt Panda Food sau Glovo; ceva de genul ăsta. Acum livrez cu mașina, dar am livrat și cu bicicleta. Am livrat mâncare pentru o persoană de la consulat. Nu mai știu exact numele persoanei, dar m-a întrebat dacă poate să îmi facă o poză pentru a arăta că, deși suntem în pandemie, încă se lucrează… Și eu am acceptat”, a declarat pentru OPINIA Stelian Valentin Fodulu.

„Am mai lucrat și la un hotel, dar am renunțat că nu îmi mai vedeam copiii deloc”

Pe lângă jobul la Deli­veroo buzoianul mai lucrează pentru alte două mari companii, una care se ocupă tot cu livrarea de mâncare la domiciliu, iar cealaltă din domeniul alimentației publice.

„M-am mutat în Scoția cam de un an. Lucrez la Deliveroo de șase luni și mai am încă două joburi: la Uber Eats și mai lucrez la o pizzerie, la Papa Johns. Am mai lucrat și la un hotel, dar am renunțat că nu îmi mai vedeam copiii deloc”, mai spune buzoianul.

Întrebat cum trăiesc scoțienii în perioada pandemiei de coronavirus, Stelian spune că măsurile impuse de guvernul scoțian sunt mult mai blânde decât cele din România. Chiar dacă inițial oamenii au fost foarte speriați, acum s-au mai relaxat.

„Măsurile nu sunt așa dure ca la noi. Nu îți trebuie declarație să ieși din casă”

„La început a fost ­pa­nică, așa cum a fost și la noi. Se goliseră toate magazinele, dar acum lucrurile au început să revină la normal. Măsurile nu sunt așa dure ca la noi în țară, adică nu îți trebuie declarație să ieși din casă. Cel puțin nu îți trebuie momentan. Sper să rămână așa. Suntem în stadiul de prevenire, de atenționare. Ni se ­su­gerează să stăm acasă, să lucrăm de acasă. La job mi s-a oferit mască de protecție, mănuși, gel dezinfectant…”, a mai declarat pentru OPINIA Stelian Valentin Fodulu.

„În ce țară e privit românul bine? Am văzut totuși în ziare că scoțienii îl iubesc pe Ianis Hagi”

Când vine vorba despre modul în care sunt priviți românii în Scoția, buzoianul mărturisește că nu se bucură de o imagine extraordinară, dar s-a obișnuit și își vede de treaba lui.

„În ce țară e privit românul bine? Nici noi nu ne privim cu ochi buni unii pe alții. Sunt câteva mici ­dife­rențe în ceea ce privește mo­dul în care suntem noi percepuți față de alte popoare, dar nu le bag în seamă. Am văzut totuși în ziare că scoțienii îl iubesc pe Ianis Hagi, mai ales că a obținut și rezultate la Rangers”, a mai declarat buzoianul.

Peste 10.300 de cazuri de coronavirus și 1.249 de morți
Scoția, țară cu o populație de peste 5,4 milioane de locuitori, a raportat primul pacient infectat cu coronavirus la începutul lunii martie, când în toată Marea Britanie existau deja 35 de cazuri. La momentul actual, potrivit informărilor oficiale ale guvernului scoțian, au fost testate 49.157 de persoane, dintre care 10.324 au primit un rezultat ­po­zitiv. De asemenea, s-au raportat 1.249 de morți în urma infectării cu COVID-19.
Relaxarea despre care vorbește buzoianul se vede și în modul în care oficialitățile scoțiene au tratat pandemia. De ­exemplu, pe 7 aprilie, Cathe­rine Calderwood, șeful autorității naționale de sănătate publică din Sco­ția, a demisionat, după ce a fost surprinsă mer­gând în două week-enduri consecutive la casa de vacanță a familiei. Ea însăși emisese dispozițiile pri­vind măsurile de restricție a deplasării persoanelor în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului.

Articole similare