sâmbătă, 24 octombrie 2020

Buzoianul Cătălin Predoiu, în cărţi pentru un nou mandat la Justiţie

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, premierul desemnat Ludovic Orban, a început, marţi, runda decisivă a negocierilor cu partidele pentru susţinerea noului guvern. După întâlnirile care se vor încheia astăzi, Orban va depune la Parlament lista miniştrilor şi programul de guvernare, un vot de învestitură fiind estimat de liberali săptămâna viitoare.

După discuţiile de principiu de săptămâna trecută, Ludovic Orban trebuie să răspundă condiţiilor puse de UDMR, ALDE, Pro România şi USR, partidul lui Dan Barna fiind cel mai puţin flexibil în timpul negocierilor. Dan Barna vrea să-i ceară premierului desemnat, în schimbul votului de învestitură, să fie de acord cu asumarea răspunderii viitorului guvern pe legea de abrogare a recursului compensatoriu şi cea a alegerii primarilor în două tururi. “Oferta” USR ar dinamita însă înţelegerea cu UDMR, care a declarat public că nu susţine alegerea primarilor în două tururi, drept pentru care este puţin probabil să fie acceptată.

De asemenea, Ludovic Orban trebuie să pună pe masă şi lista miniştrilor şi structura pe care a gândit-o pentru viitorul cabinet. Faţă de săptămâna trecută, în planurile PNL a reintrat Ministerul Tineretului şi Sporturilor, pe care iniţial liberalii îl voiau desfiinţat, lucru ce ar urma însă să se întâmple cu Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, potrivit unor surse citate de HotNews.ro. În pri­vinţa numelor, au intervenit şi aici câteva schimbări. În final, lista va fi validată de Ludovic Orban cu Klaus Iohannis.

PNL mai are nevoie de 10 voturi

Pe modelul moţiunii de cenzură, guvernul Ludovic Orban are nevoie de minim 233 de voturi în Parlament pentru a fi învestit. Potri­vit unor surse liberale, se pare că Ludovic Orban a reuşit să strângă 222 de voturi, fără PRO România. Practic, ­li­beralilor le mai lipsesc minim zece voturi pentru a-şi trece Guvernul, a cărui listă va fi prezentată joi, urmând ca audierile în comisii să aibă loc vineri, iar luni marţi să se şi supună la vot. Totodată, PNL a semnat deja un acord de colaborare cu ALDE, iar în ceea ce priveşte PRO România, se pare că nici până la acest moment Victor Ponta nu le-ar fi oferit un răspuns clar celor de la PNL.

Lista ministerelor şi a miniştrilor aşa cum este ea discutată în acest moment, potrivit surselor HotNews.ro:

 1. Ministerul Afacerilor Externe (se comasează Ministerul Afacerilor Europene şi cel al Românilor de pretutindeni) – Bogdan Aurescu;
 2. Ministerul Afacerilor Interne – Laurenţiu Leoreanu (pe listă era anterior şi Marcel Vela);
 3. Ministerul Apărării Naţionale – Nicolae Ciucă;
 4. Ministerul Finanţelor – Florin Cîţu (pe listă figurau anterior şi Lucian Heiuş şi Bogdan Iulian Huţucă);
 5. Ministerul Economiei (se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri şi Turismul) – Virgil Popescu (pe lista iniţială figura şi Ion Ştefan);
 6. Ministerul Dezvoltării – Raluca Turcan (pe listă figura iniţial şi Robert Sighiartău)
 7. Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu (pe listă figura şi Ioan Cupşa);
 8. Ministerul Agriculturii – Adrian Oros (pe listă figurau anterior şi Emil Dumitru şi Nicolae Giugea);
 9. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru;
 10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor şi Pădurilor) – Costel Alexe;
 11. Ministerul Educaţiei (se comasează Ministerul Cercetării) – Monica Anisie;
 12. Ministerul Fondurilor Europene – un independent;
 13. Ministerul Tineretului şi Sportului – Sorin Moldovan;
 14. Ministerul Transporturilor (se comasează Ministerul Comunicaţiilor) – Lucian Bode;
 15. Ministerul Culturii – Liviu Brătescu;
 16. Ministerul Sănătăţii – Horaţiu Suciu (în calcul fusese luat şi Vasile Rîmbu).

loading...
error: Content is protected !!