Actualitate

Buzoianul care promitea protecție de la SRI și Fisc a scăpat de pușcărie, dar nu de faliment

Doi ani a reușit buzoianul Șocarici să stea departe de sălile de judecată, după ce, în 2018, a fost achitat definitiv într-un dosar de corupție, după ce s-a lăudat ,,contra cost” unui afacerist chinez cu pilele de la SRI. La începutul acestei săptămâni, Gabriel Șocarici a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală prin SC ART PRODECO IMPEX 2002 SRL, firmă aflată în prezent în faliment. Prejudiciul cauzat bugetului statului depășește 3 milioane de lei, reprezentând obligații fiscale restante.

Amintim că, în 2018, de la șase ani de închisoare cu executare, Șocarici a fost lăsat în libertate deplină. După ce, în 2015, a fost trimis de procurorii DNA Constanța în fața judecătorilor pentru fapte de corupție, după ce s-a lăudat cu „pilele din SRI“ pentru a scăpa un afacerist chinez de un dosar, acum doi ani el a fost găsit nevinovat. Gabriel Șocarici, ­afa­ceristul cunoscut în Buzău pentru țepele trase inclusiv unor interlopi, a fost achitat de un complet al Curții de Apel București după ce, cu un an înainte, a fost condamnat la Tribunalul București la șase ani de închisoare cu executare. Motivarea instanței de apel a fost că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevă­zută de lege. De asemenea, judecătorii de apel au dispus ridicarea sechestrului asigu­rător asupra locuinței sale, măsură impusă de procurori pentru acoperirea unui prejudiciu estimat în cauză la aproape 12 miliarde lei vechi.

Costin Gabriel Șocarici a fost trimis în judecată, în septembrie 2015, de DNA Constanța. În actul de sesizare a instanței se arată că, „în luna decembrie 2014, inculpatul Șocarici Costin Gabriel a pretins de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 500.000 de euro, în trei tranșe, din care în lunile decembrie 2014 și ia­nua­rie 2015 a primit sumele de 594.507,52 de lei și 535.152,07 lei, afirmând că are influență asupra unor funcționari din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și asupra unor lucrători din Serviciul Român de Informații, pe care îi poate determina să își îndeplinească atribuțiile de serviciu într-o manieră care să asigure o situație favorabilă acestuia din urmă (…). Precizăm că atât omul de afaceri, cât și societățile comerciale pe care le administra au făcut obiectul unor verificări financiar-fiscale, iar ulterior, al unei proceduri judiciare. De asemenea, în același context, inculpatul Șocarici Costin Gabriel a afirmat că are influență și asupra unor magistrați judecători din cadrul Tribunalului Ialomița, unde denunțătorul fusese trimis în judecată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni economice, cu scopul obținerii unei soluții favorabile omului de afaceri. Suma astfel primită, respectiv 1.129.659,59 de lei, a fost disimulată de către inculpat sub forma unor relații co­merciale fictive cu firmele controlate de către denunțător“, conform rechizitoriului.

Șocarici i-ar fi promis unui afacerist chinez că-l scapă de dosare cu ajutorul unor angajați ai Fiscului și de la SRI. Cum asta nu s-a întâmplat, chinezul l-a dat pe mâna procurorilor DNA. Buzoianul a fost reținut în 2015 și apoi trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, iar după nici doi ani de proces a fost condamnat de judecătorii Tribunalului București la șase ani de închisoare cu executare.

Șocarici i-ar fi spus chinezului că are influență și asupra unor magistrați judecători din cadrul Tribunalului Ialomița, unde denunțătorul fusese tri­mis în judecată pentru săvâr­șirea mai multor infracțiuni economice, cu scopul obține­rii unei soluții favorabile omului de afaceri.

Numele lui Costin Gabriel Șocarici apare în mai multe societăți comerciale:  Activ Project SCG SRL, Euro Profile Distribution SRL, SCG Euro Comerț SRL, Art Prodeco Impex 2002 SRL (insolvență), Com Vlady Construct SRL (radiată), Danex SRL (radiată), Electronic G & A SRL (radiată) și Izodig SRL (radiată).

Conform referatului întocmit de procurorii anti-corupție constănțeni, „denunțătorul a declarat că se află în România din anul 1996 și că administrează o societate care are ca obiect de activitate comerțul cu metale feroase, în special tablă, iar în cadrul activităților desfășurate a cola­borat cu două firme reprezentate de inculpatul Șocarici Costin Gabriel, cărora le-a vândut tablă și fibră de sticlă importate din China. Denunțătorul a arătat că, în luna august a anului 2014, o firmă administrată de un partener de afaceri de-al său, precum și propria firmă, au făcut obiectul unui control al ANAF. În urma controlului, s-a constituit un dosar penal, înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, în care au fost inculpați atât denunțătorul cât și partenerul său, pentru infracțiuni de eva­ziune fiscală, cel dintâi fiind arestat preventiv“, precizează procurorii DNA.

„În timpul efectuării ­veri­ficărilor financiar-fiscale, denunțătorul s-a întâlnit de mai multe ori cu inculpatul Șocarici Costin Gabriel și au discutat despre problemele generate de control, context în care cel dintâi i-a comunicat secundului că inspectorii ANAF constataseră un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de lei, pe care intenționau să îl recupereze prin luarea unor măsuri asigurătorii asupra bunurilor firmelor sale. În aceste condiții, inculpatul Șocarici Costin Gabriel s-a oferit să îl ajute pe denunțător cu rezolvarea problemelor sale, spunându-i că are relații foarte mari și că poate face acest lucru. În concret, inculpatul a afirmat că ar avea relații la vârful ANAF și că poate interveni pentru ca verificările financiar-fiscale să nu conducă la declanșarea unei anchete penale împotriva denunțătorului și a solicitat un răgaz de câteva zile pentru a obține informațiile necesare și pentru a stabili strategia de urmat. Ulterior, inculpatul i-a spus denun­țătorului că nu poate interveni direct în timpul controlului, dar că sigur va rezolva problema, iar dacă prejudiciul este într-adevăr de 15 mi­lioane de lei, va face în așa fel încât să nu fie sesizată DIICOT, iar pe parcurs prejudiciul să fie redus la maximum 1.000.000 de lei, prin intermediul unor constatări fiscale și expertize. După circa trei zile, denunțătorul s-a întâlnit din nou cu inculpatul care i-a confirmat că îl poate ajuta și a pretins pentru acest ajutor suma de 400.000 de euro, despre care a afirmat că o va da cu titlu de mită persoanelor care pot, prin funcțiile pe care le dețineau, să oprească verificările la nivel de contravenții și să nu fie sesizat DIICOT sau alt organ de urmărire penală, inculpatul indicând o persoană cu funcție importantă în cadrul ANAF, o altă persoană al cărei nume denunțătorul nu l-a reținut, dar despre care inculpatul a arătat că este deasupra ANAF, precum și un lucrător din cadrul Serviciului Român de Informații“, se mai arată în referatul DNA.

Totodată, potrivit aceluiași referat, „inculpatul a garantat că acești oameni, în 5-6 luni de zile, îl vor ajuta să nu ajungă să fie urmărit penal, precizând că, din prudență, ei nu erau de acord să se întâlnească cu denunțătorul. În continuare, inculpatul a precizat că suma de 400.000 de euro ar fi urmat să fie plătită, în trei tranșe, sub acoperirea unor relații comerciale în fapt inexistente“.

Gabi Șocarici, cum îl știu cunoscuții, este cunoscut în Buzău pentru țepele trase inclusiv unor interlopi pentru care a lucrat ca „săgeată“.

Un comentariu

  1. da’ cu cite primarii n-a lucrat ?cite lucrari in subcontractare a dat?Procurorii sunt platiti sa doarma-n birou si sa viseze la pensii speciale…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker