sâmbătă, 19 septembrie 2020

Câți fermieri buzoieni ar putea fi despăgubiți de APIA pentru culturile calamitate înființate în toamna trecută

Buzăul se află  în rândul județelor în care agricultorii au avut pierderi foarte mari la culturile înființate în toamna anului 2019, acestea fiind grav afectate de seceta pedologică, pe o suprafață de 69.000 de hectare, din cele 1,3 ­mi­lioane de hectare, afectate la nivel național.

Pentru culturile afectate în proporție mai mare de 30%, agricultorii au fost invitați să depună cereri pentru obținerea unor despăgubiri. La nivelul județului nostru „au fost întocmite 2047 de procese verbale de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică la culturile înființate în toamna anului 2019”, transmite conducerea APIA Buzău.

Dintre fermierii buzoieni la care comisiile au constatat pagube produse de secetă, „doar 1838 au fost identificați ca având cerere unică de plată depusă la APIA în campania 2020, aceasta fiind condiție de eligibilitate pentru a beneficia de ajutor de stat”, spun specialiștii APIA.

În aceste condiții, în funcție și de îndeplinirea tuturor criteriilor, specialiștii estimează că fermierii buzoieni vor depune  peste 1800 de cereri pentru obținerea despăgubirilor pentru culturile afectate de seceta pedologică.

Valoarea despăgubirilor la hectar stabilite pentru grâu este de 925 lei, la secară tot 925 de lei, triticale – 805 lei, orz – 912 lei, orzoaică – 951 lei, ovăz – 772 lei şi rapiță – 1002 lei. Specialiștii spun că mai mult de 70% din suprafața afectată de secetă a fost cultivată cu grâu, iar cererile de soli­citare se vor putea depune la APIA.

loading...
error: Content is protected !!