Cultură

Buzoianca Mihaela Drăgan a lansat o emisiune dedicată artei, culturii şi identităţii rome

Fondatoarea Teatrului Giuvlipen, prima companie de teatru independent ­fe­minist rom din România, buzoianca Mihaela Drăgan, a lansat, alături de Zita Moldovan, primul episod al emisiunii online „Eu sunt actriţa principală”. Este vorba despre buzoianca premiată anul trecut de către British Council în cadrul Galei Premiilor UNITER (Uniunii Teatrale din România) „pentru activitatea de promovare şi susţinere a incluziunii sociale şi încurajarea implicării civice”.

Primul episod dintr-o serie de şapte al emisiunii online „Eu sunt actriţa principală” a fost lansat pe 17 decembrie în format digital pe pagina de Facebook a companiei de teatru rom Giuv­lipen. Emisiunea îşi pro­pune să trateze în fiecare episod tematici legate de arta, cultura şi identitatea romă, pri­vi­te dintr-o perspectivă antirasistă şi de autorepre­zentare.

Tema primului episod a fost „Reprezentarea romilor în mass-media, teatru şi film”, acesta fiind un răspuns binevenit la întâmplările recente, în care se dezbate ca­racterul rasist al unui discurs public, precum incidentul cu arbitrul Sebastian Colţescu la meciul de Champions Lea­gue dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir.

Pentru că mediul artistic, dar şi spaţiul mediatic, abundă de stereotipuri legate de identitatea romă, gazdele emisiunii – actriţele Zita Moldovan şi Mihaela Drăgan – şi-au propus să creeze un spaţiu de exprimare pentru perspectiva romă prin implicarea specialiştilor şi specialistelor rome în proiecte care dezbat propria identitate şi istorie.

Regizorul Andrei Şerban, invitat în prima emisiune

Invitaţii primului episod al emisiunii au fost dr. Margareta (Magda) Matache – cercetătoare şi directoare a Programului de Studii Rome din cadrul Universităţii Harvard, Andrei Şerban – actor, dramaturg, trainer şi regizor rom, unul dintre fondatorii Macaz–Bar Teatru Coop., promotor al mişcării de teatru politic – şi Adrian Petrache, finalist al sezonului actual al X-Factor. Invitaţii s-au concentrat asupra ­ma­nifestărilor rasismului în aceste medii şi domenii artistice, au vorbit despre cum se deconstruieşte rasismul prin discurs şi ce alte metode ­există pentru a combate prejudecăţile şi a inspira şi reprezenta comunitatea romă.

Cine este Mihaela Drăgan

Buzoianca Mihaela Dră­gan (34 ani) a fost atrasă de lumea artistică încă din copilărie, provenind dintr-o familie în care bunicul ei era lăutar celebru în sat. A încercat, fără succes, de trei ori admiterea la Facultatea de Teatru de la Bucureşti.

Născută în satul buzoian Cândeşti, dintr-o mamă de origine romă şi un tată român, Mihaela este dovada vie a succesului în viaţă după multă muncă, umilinţe şi lupte cu prejudecăţile oamenilor. Fata care în liceu era strigată deseori „Ţiganco!” este astăzi o actriţă apreciată, distribuită în filme precum „Aferim” al lui Radu Jude sau „Magie Noire”, regizat de Fanny Ardant.

Părinţii ei, oameni simpli, au lucrat la început în sat, apoi, din dorinţa de a-şi vedea fetele  mai sus, de a fi în stare să le ofere accesul la educaţie, tatăl Mihaelei şi-a luat familia şi a ajuns la malul mării, pe platforma Petromidia din Constanţa. Din copilăria frumoasă a satului buzoian, Mihaela a ajuns la Liceul „George Călinescu” din Constanţa, împreună cu surorile ei, unde s-au confruntat cu discriminarea.

Mihaela Drăgan a avut curajul şi forţa de a da admiterea de trei ori până când  a reuşit să intre la facultatea mult visată. A absolvit secţia TEATRU a Universităţii „Spiru Haret” din Capitală. Profesoare i-au fost marea doamnă a teatrului românesc Sanda Manu, dar şi Mirela Golea. A fost distribuită într-un spectacol regizat de marea actriţă a Franţei Fanny Ardant. Spectacolul se numeşte „MagieNoir” şi a fost nominalizat la PREMIUL oferit de Liga Femeilor Profesioniste din Teatru.

La finalul lui 2017, Mihaela a mai bifat un succes, de data aceasta pe scena Teatro di Roma / Teatro Argentina, în capitala Italiei, acolo unde a jucat în spectacolul „Roma Army”, regizat de israeliancaYael Ronen, în cadrul Premio Europa per il Teatro, un fel de Oscar al teatrului european, unde cele mai importante nume din domeniu se adună pentru festivitatea de premiere. Printre premianţi, dar tot­odată şi printre cei care au aplaudat-o pe Mihaela, s-au numărat actorii Jeremy Irons şi Isabelle Huppert, regizorii Dimitris Papaioanou, Pippo Delbono şi Susan Kennedy sau George Banu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Criticilor de Teatru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker