Actualitate

Buzoianca Marina Samoilă așează România pe harta internațională a vinului

Buzoianca Marina Samoilă este director executiv la societatea care deține site-urile desprevin.ro și winedeals.ro, precum și vinurile marcă proprie „Primul”, „Vinuri de Festival” și „Nea Florică”. Ea a creat „Primul”, un vin cu care a obținut anul acesta argint la „Decanter World Wine Awards” (fiind vorba despre cel din ediția 2019), ceea ce contribuie la o poziție mai solidă a României pe harta vinului internațional, iar anul trecut medalia de argint la Concursul Mondial de la Bruxelles. „Primul” este  un vin itinerant pe care l-a produs în fiecare an cu o altă cramă, în serii limitate și care a avut succes. „Primul”, ediția 2019, o producție de  6.000 de sticle, a fost un cupaj creat împreună cu vinificatorul cramei Gîrboiu, din județul Vrancea, care a produs peste 400.000 lei în primele 12 luni, cu un profit de peste 40 la sută, iar prima ediția a devenit sold out în decembrie 2022.

„Când lucrez cupajul final pentru vinurile <Primul> am cele mai mari emoții. Mă gândesc tot timpul dacă o să placă, dacă oamenii vor mai cere și o a doua sticlă, dacă senzațiile mele vor fi transmise mai departe și dacă în final acel echilibru pe care-l caut pentru <Primul> va fi sau nu apreciat. Trimit vinuri la concursuri internaționale în primul rând pentru a mă testa pe mine și abia apoi pentru greutatea pe care o dau medaliile produsului finit. Când am văzut rezultatul, mi s-au umplut ochii de lacrimi de fericire, pentru că <Primul> vin creat a luat cea de-a doua medalie din existența lui și că este unul dintre cele nouă vinuri românești cu punctaj de 90 de puncte Decanter. Felicitări tuturor producătorilor de vin din România pentru rezultate!”, scria buzoianca pe pagina sa de Facebook în data de 7 iunie.

Pentru a ajunge aici, ea a creat mai întâi platforma desprevin.ro, undea aduce, pe lângă ofertele de vin, și  poveștile cramelor din cultura viței de vie până în paharele curioșilor, astfel încât orice degustare sau seară de vin să aibă și contextul social și cultural pe care-l cuprinde fiecare etichetă. Povestea ei este spusă de start-up.ro, care, împreună cu ING Bank România, provoacă cititorii sub forma unui joc interactiv să descopere poveștile femeilor care schimbă România zi de zi, prin acte de curaj sau de normalitate. Buzoianca este una dintre aceste femei.

Între cei 10-12 profesioniști din România

Povestea ei de succes începe, de fapt, cu ani în urmă, în zona Dealu Mare, la  Pietroasele, unde trăiau bunicii ei și unde mergea deseori în vacanță. „Podgoria familiei, culesul, muncile din vie, presa, pivnița și vinul nelipsit de la întâlnirile de familie, au făcut ca o idee să intre bine în ființa mea: să devină <degustător de vinuri>, o noțiune ușor abstractă la jumătatea anilor 2000”, povestește ea pentru start-up.ro. Declicul în privința a ceea ce avea să facă mai târziu, s-a produs însă pe la vârsta de 18 ani când, povestește Marina, a văzut la TV un reportaj despre podgoriile din Franța: „Era un domn acolo care vorbea cu multă pasiune despre producția vinului. Acela a fost momentul de declic, în care am ales cariera. M-am dus la mama și i-am spus că eu o să mă fac degustător de vinuri, meserie care acum 19 ani era considerată cel puțin exotică (dacă nu excentrică) pentru o femeie”. A urmat Facultatea de Horticultură din București, între anii 2005-2009, dar abia în 2013 a început cu adevărat să pășească pe drumul la care a visat când a făcut cursul de somelieri coordonat de Sergiu Nedelea și a devenit „Wine Ambassador la Domeniile Tohani”.

În următorii ani, a continuat cariera ca Event Manager la Cramele Recaș, până în decembrie 2019 și, de atunci, a dezvoltat proiecte ca „Wine Expert și Consultant de produs”. Au urmat, în 2014, formări internaționale în domeniu, în cadrul „Wine and Spirits Education Trust, lideri mondiali în wine education”, și a primit în martie 2023 acreditarea „WSET Diploma”. În final, mărtusisește Marina Samoilă,  ambiția sa este de a absolvi cursul Master of Wine (MW), creat de „Institute of Master of Wine” care sunt catalogați ca deținând cel mai înalt nivel academic în domeniu și de a deveni unul dintre puținii MW din lume, respectiv 413 în prezent.

Până în prezent are două mari realizări la activ, respectiv „Medalia de Argint” pentru „Primul Roșu”, ediția 2019 la prestigiosul concurs „Decanter World Wine Awards”, un fel de „Magna cum Laude”, spune Marina „pentru primul vin private label produs de noi”, iar cea de-a doua realizare, faptul că „am finalizat ultimul și cel mai provocator nivel al cursului de specializare în Wine Trade, WSET (Wine and Spirits Trust Education) de la Londra. Medalia de argint ne arată faptul că facem bine ce facem, iar această diplomă mă așază lângă cei 18. 000 de profesioniști din lume și cei 10-12 din România”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker