Monden

Buzoianca Andreea, prima asistentă TV transgender din România: ,,Trăim într-o țară conservatoare, dar lucrurile se schimbă”

Pasionată de modă, ma­keup și de lucrurile care ies în ­evidență, fashionistă convinsă, buzoianca Andreea s-a remarcat ani la rând în orașul natal prin stilul ei vestimentar, prin combinațiile de piese clasice, elegante, dar și cu accente excentrice. Dorința ei de a exprima totul prin frumos și de a se transforma într-o femeie sexy s-a accentuat treptat, ajungând în fața camerelor de luat vederi. Pentru două ediții ale emisiunii de televiziune ,,I.A. cu stil”, buzoianca a fost asistenta Iuliei Albu, iar povestea ei de transgender a devenit din ce în ce mai interesantă, motiv pentru care a răspuns invitației de a acorda un interviu pentru revista ,,Unica”, în care a povestit despre schimbarea din viața ei, relația de dragoste, dar și cum a ajuns asistentă TV la 31 de ani.

În interviul detaliat, buzoianca a povestit și des­pre relația ei de 8 ani, care o împlinește și o face fericită. ,,Ne trăim poves­tea discret și decent, în intimitate. Am decis să îmi iau inima în dinți și să fiu eu cu adevărat, după discuția cu tatăl meu. Și bine am făcut, pentru că e o decizie pe care nu am regretat-o niciun moment”, a mărtu­risit makeup artistul pentru unica.ro.

De altfel, ,,decent” este un cuvânt pe care Andreea îl folosește destul de des în declarațiile sale. ,,Mi-a fost greu să fiu persoană trans în România până în momentul în care am decis să fiu cea mai bună variantă a mea. Adică până în momentul în care am început să ies așa cum sunt eu – femeie – și să mă prezint frumos și decent în fața oamenilor. Sunt o persoană deschisă și asta m-a ajutat pentru că mereu le-am explicat celor din jur tot ceea ce au vrut să știe despre mine”, a mai declarat ea reporterilor.

Întrebată și despre cât de complicat este accesul la medicamentele hormonale la noi în țară, medicamente de care persoanele trans au neapărată nevoie odată ce încep tranziția, Andreea a spus cu mândrie că și în România sunt medici foarte buni, care ajută la transformări uluitoare, cu ­răb­dare și încredere. ,,Sunt medici foarte buni în România. Spre exemplu, la Institutul Parhon, acolo unde lucrează și domnul profesor doctor care se ocupă de tratamentul meu hormo­nal și căruia îi mulțumesc de câte ori am ocazia (…) Oamenii vor să te vadă cât mai aproape de normal, nu contează dacă ești gay, trans, bi, lesbi sau hetero. În fond, nimănui nu îi pasă ce faci tu în dormitor, oamenilor le pasă de caracterul tău și de cum te comporți cu cei din jur. Da, trăim încă într-o țară conservatoare, dar lucrurile au început să se schimbe și aici, oamenii au început să fie mai deschiși, iar asta mă bucură enorm. Legat de emisiunea <I.A. cu stil>, pe lângă faptul că aș vrea să mulțumesc întregii echipe, eu cred că dacă am reușit ca din zece oameni care s-au uitat TV să schimb măcar părerea a trei dintre ei ­des­pre persoanele trans, pentru mine scopul a fost atins și sunt fericită. Totodată, experiența asta m-a schimbat și pe mine, mi-am dat seama că pot mai mult și că vreau mai mult. Mi-ar plăcea să lucrez în televiziune pe viitor”, și-a încheiat interviul Andreea.

Buzoianca a punctat și că decizia de a-și expune viața într-o emisiune și în acest interviu a necesitat foarte mult curaj, dar vrea să fie o deschizătoare de drumuri și pentru asta are nevoie de toată susținerea și încurajările celor din jur.

Articole similare