miercuri, 20 ianuarie 2021

Buzăul, tot mai aproape de media europeană la donarea de plasmă

Prin gesturile umanitare făcute de buzoienii care s-au vindecat de Covid și care au mers apoi la Centrul de Transfuzii  să doneze plasmă autoimună pentru a ajuta la vindecarea altor bolnavi aflați în stare gravă, Buzăul se numără printre cele zece județe ale țării cu rezultate ce le situează aproape de media europeană în privința donării, spune Florin Hozoc, reprezentant al firmei BESMAX PHARMA DISTRIBUTION, care a pus gratuit la dispoziția Ministerului Sănătății atât aparatele pentru plasmafereză, cât și kiturile aferente. Într-un interviu acordat stiripescurt.ro, acesta explică faptul că  firma respectivă a oferit gratuitate pentru aparatură și pentru kituri cu niște costuri uriașe, iar Ministerul Sănătății ar fi trebuit să deruleze campanii de informare a pacienților cu privire la importanța donării de anticorpi plasmatici, lucru care, spune acesta, nu s-a întâmplat. „În acest fel, numărul donatorilor ar fi putut crește cu peste 50%, iar dacă ar fi fost preluați toți, am fi putut ușor ajunge la 10-12 doze de plasmă la fiecare 100 pacienți infectați cu SARS-COV-2. Românii au demonstrat în aceste luni că sunt mult mai generoși decât poate statul să pri­mească de la propriii cetățeni!”, a declarat Florin Hozoc.

Rezultatele obținute până acum vin ca urmare a mobilizării comunităților, a subliniat Florin Hozoc: „Sunt centre de transfuzie unde cadrele medicale au colaborat foarte bine cu medicii din spitalele care tratează pacienți COVID, dar și cu autoritățile locale, astfel că au reușit să colecteze șapte-opt doze de plasmă convalescentă la fiecare sută de pacienți confirmați pozitivi. Astfel de rezultate au fost obținute în județele unde au reușit să colaboreze toți, ca o echipă. Aceste județe sunt exemplele care confirmă, pe de o parte, că românii sunt la fel de buni donatori ca ceilalți europeni, dar mai ales confirmă că atunci când medicii și comunitatea locală sunt o echipă, rezultatele sunt mult mai bune. Cele zece județe sunt Arad, Argeș, Buzău, Bistrița Nă­săud, Brașov, Galați, Hu­ne­doara, Maramureș, Sibiu și București. Poate cel mai important câștig al celor 8 luni este că aceste centre de transfuzie au reușit să învețe să colaboreze mai bine cu medicii din spitale și au câștigat sprijinul comunității locale. Nu în ultimul rând, aceste centre au învățat să colecteze plasmă, în general, în condițiile în care suntem printre ultimele țări din Europa care nu colectează plasmă pentru fabricarea de medicamente”.

Peste 650 de români s-au vindecat după ce au fost tratați cu plasmă convalescentă.  Ei stau mărturie că această metodă de tratament dă rezultate. De altfel, protocolul actualizat privind tratarea pacienților COVID-19, publicat în Monitorul Oficial din 3 decembrie 2020, recomandă în continuare utilizarea plasmei convalescente. „Această me­todă terapeutică ar trebui folosită cât mai precoce la pacienții cu forme potențial severe de COVID-19. Întrucât disponibilul de plasmă de convalescent eficientă este limitat în perioada actuală, considerăm că această metodă terapeutică ar trebui să fie utilizată prioritar la pacienți la care profilul de răspuns inflamator-imun este unul deficitar, la care imunosupresia este contraindicată”, mai spune Hozoc.

Apel la donare pentru Sărbători

„Dragi buzoieni, se apropie Sărbătorile de iarnă! Poate nu ne vom putea bucura ca și în anii trecuți de ele, poate nu vom mai putea să sărbătorim cu prietenii, dar sigur vom putea fi mai buni, mai darnici!!! Sunt oameni care nici măcar nu pot fi alături de cei apropiați, de familie. Pentru ei, putem să… DĂRUIM! O picătură din sângele nostru îi poate salva și noi vom putea sărbători cu sufletul împăcat că am dăruit darul cel mai de preț…VIAȚA!!! Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău vă așteaptă să facem fapte bune împreună! De luni până vineri, între orele 7.30-13.30, și sâmbătă, 19 decembrie, între 8-13! Contăm pe ajutorul dumneavoastră pentru ca stocurile noastre să ne permită să ajutăm pe toți cei care au nevoie de sânge sau plasmă pe perioada Sărbătorilor de iarnă! Vă așteptăm!”, este mesajul transmis de Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău, pe pagina de socializare.

Un îndemn la donare face și reprezentantul BESMAX PHARMA DISTRIBUTION, Florin Hozoc care spune: „În România, în fiecare oră mor 7 pacienți infectați cu SARS-COV-2.

De Sărbători, numărul deceselor ar putea să crească la peste 10 pe oră!

Fiecare român care a învins deja noul coronavirus are în sângele său anticorpii care pot ajuta un alt pacient să câștige lupta cu boala.

Tocmai de aceea, înainte de Crăciun, vă rog să contactați cel mai apropiat centru de transfuzie, pentru a dona plasmă sau sânge.

Datele de contact ale centrelor de transfuzie le puteți găsi aici: http://doneazasange.ro/unde-pot-dona-sange/”.

loading...
error: Content is protected !!