Economic

Buzăul, tot la coada clasamentului ofertelor de muncă

O nouă săptămână în care Buzăul se menține la coada clasamentului în privința locurilor de muncă. Conform unei analize a bestjobs, săptămâna trecută, cel mai bine plătit job a fost din nou cel din domeniul IT, care de ceva timp înregistrează o creștere a salariilor, a ofertelor, dar și a cererilor de muncă. Un român care lucrează în domeniul IT poate ajunge la 9.000 de euro pe lună, arată datele bestjobs preluate de news.ro. Este vorba despre un job full time, dar temporar, pentru o companie de consultanță în IT din Marea Britanie, care angajează specialiști și consultanți IT pentru clienți din Europa și Asia pentru industria auto.

Bestjobs remarcă faptul că volumul mare de candidați pentru angajare din luna iulie începe să se reflecte acum în angajări efective, deoarece au crescut angajările în prima săptămână din luna august cu 15 la sută față de ultima săptămână din iulie.

Cel mai bun oraș pentru angajări a fost, săptămâna trecută, tot Bucureștiul, iar cele mai multe joburi au fost adjudecate în domeniul vânzărilor (reprezentant vânzări, consultant vânzări, asistent vânzări). Topul este urmat de domeniul finanțe/contabilitate (specialist financiar, facturare și procesare plăți), IT (engineering, programare, dezvoltare, analiză date), ma­nagement. Cel mai puțin căutat domeniu în Capitală a fost cel de call center suport clienți (mai ales joburi tehnice și cu cerințe de limbi străine precum germană, franceză, olandeză, cehă).

Angajatorii care au înregistrat cele mai multe aplicări săptămâna trecută, potrivit sursei menționate, au fost companii din domeniul energetic și un retailer de încălțăminte care angajează în șase orașe din țară. Cele mai multe aplicări le-a avut un job de ,,customer support” pentru un magazin online românesc de produse bio.

Pe locurile doi, trei și patru, în funcție de numărul de oferte de job-uri, se află județele Timiș, Cluj și Brașov. Cele mai multe locuri de muncă sunt în domeniul vânzărilor, urmat de cel din domeniul IT și apoi finanțe și contabilitate.

Cele mai slabe oferte de joburi sunt în județele Brăila, Maramureș și Bacău. Buzăul se numără, alături de Baia Mare și de Brăila, printre orașele care au oferit, săptă­mâna trecută, cele mai puțin numeroase oferte de locuri de muncă. Chiar dacă rata șomajului nu mai este atât de mare în județ precum la începutul anului – când Buzăul a fost primul pe țară la rata somajului -, ofertele de muncă pe care angajatorii le pun la dispoziția locuitorilor nu sunt foarte multe.

Săptămâna trecută, cele mai multe oferte au fost în domeniul educației, urmat de cel legal și cel al sectorului public. Dacă joburile sunt puține, și cererea pentru angajare este pe măsu­ră. Săptămâna trecută, Buzăul s-a aflat la coada clasamentului și în pri­vința cererilor de joburi, alături de alte două orașe: Satu Mare și Piatra Neamț.

În ceea ce privește vâr­sta românilor care își caută un loc de muncă sau care vor să își schimbe jobul, pe primul loc se află categoria 25-34 de ani, cu un procent de 31,4 la sută. Tinerii sunt urmați de categoria de vârstă 35-44 de ani, cu un procent de 21,5 la sută, locul trei fiind ocupat de cei din categoria 45-54 de ani, având un procent de 19,1 la sută. Cei cu vârste cuprinse între 18-25 de ani ocupă locul patru în clasament, cu un procent de 11,6 la sută, în timp ce persoanele din categoria 55-65 de ani au un procent de doar 10,3 la sută. Doar 6 la sută dintre românii de peste 65 de ani își caută un loc de muncă.

În funcție de experiență, cele mai multe aplicări au fost înregistrate săptămâna trecută la categoria ,,middle”(43 la sută) urmată de categoria ,,entry-level” (40 la sută). La categoria de experiență ,,senior” s-au înregistrat doar 12 la sută dintre aplicări, în timp ce la categoria superioară, ,,executive”, doar 5 la sută.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker