Sănătate

Spitalele buzoiene vor înfrunta valul IV cu doar jumătate din medici vaccinați

O singură unitate medicală, procent de vaccinare sută la sută

Valul patru al pandemiei începe să își facă simțită prezența în județ, numărul cazurilor de Covid-19 fiind în creștere la Buzău. Cu toate acesteal, și în ciuda faptului că sunt în prima linie atunci când vine vorba de lupta împotriva virusului, medicii, asistentele și celelalte categorii de personal sanitar amână vaccinarea, considerată de cei mai mulți specialiști principala armă împotriva răspândirii virusului. De la începutul pandemiei și până acum, 439 de buzoieni au pierdut lupta cu virusul.

Mii de cadre medicale din Buzău amână vaccinarea împotriva Covid-19. În județ, doar 60 la sută din personalul medical este vaccinat împotriva Covid-19, în condițiile în care în luna mai procentul era de 50 la sută. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Buzău, rata de vaccinare în rândul cadrelor medicale este cu mult sub media națională. Cei care refuză să se vaccineze sau amână acest proces sunt infirmierele și brancardierii, categorii în rândul cărora a fost înregistrată cea mai mare rată de îmbolnăvire și care sunt cel mai aproape pe pacient, iar riscul de a transmite virusul pacienților care sunt internați cu alte afecțiuni este foarte mare.

Într-un singur spital din județ, cel de la Smeeni, sunt toți medicii vaccinați. În restul unităților spitalicești din județ procentul medicilor vaccinați este de aproximativ 50 la sută. Din 4 ianuarie, când a debutat campania de vaccinare la Buzău, și până în prezent s-au vaccinat 157.597 buzoieni, interesul pentru imunizare fiind însă din ce în ce mai mic.

Nici la nivel național lucrurile nu stau mai bine. 60 la sută dintre angajații din spitale s-au vaccinat anti-Covid-19 sau au trecut prin boală în ultimele șase luni. Procentul este mai mare, de aproape 2,5 ori, decât rata națională a vaccinării, motiv pentru care Federația Sanitas consideră că personalul medical nu constituie un risc major de infectare. Concret, cel mai mare sindicat din Sănătate consideră că nu se justifică obligativitatea vaccinării personalului sanitar din România sau impunerea testării periodice pe banii angajaților din sistemul medical. Federația Sanitas apreciază că gradul de imunizare, prin vaccinare sau prin trecerea prin boală, a angajaților din sistemul public de sănătate este apropiat de valoarea necesară atingerii imunității de grup.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker