Economic

Buzăul, sub asediul secetei extreme

Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, potrivit prognozei agrometeorologice actualizate de agrometeorologii din cadrul Administrațeiei Naționale de Meteorologie (ANM).

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 8-14 noiembrie a fost publicată marți, 7 noiembrie, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Conform datelor meteorologice, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara, cu temperaturi maxime de 22 de grade Celsius în majoritatea zonelor de cultură.

Agrometeorologii au apreciat că temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 6 și 19 grade Celsius. La cultura grâului de toamnă, rezerva de apă se va situa în limite satisfăcătoare, în stratul 0-20 de centimetri, însă în unele zone se va înregistra și secetă pedologică.

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 4 și 18°C, mai ridicată cu 1-7°C comparativ cu mediile climatologice, în toate regiunile. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 8 și 22°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -1 și 14°C în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 6 și 19°C la nivelul întregii ţări, limite optime desfăşurării fazelor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă semănate în epoca optimă.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului în cea mai mare parte a țării, iar izolat, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

În stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, rezerva de apă se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Crișanei, local nordul, nord-vestul, estul și centrul Moldovei, nordul, sudul și estul Olteniei, nord-vestul, vestul, izolat sud-vestul și estul Munteniei.

Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Muntenia și Moldova, local estul și sudul Transilvaniei, estul, centrul și sudul Olteniei, vestul și sud-vestul Crișanei.

Prognoza agrometeorologică: Starea de vegetație a culturilor

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal pe aproape întreg teritoriul agricol şi uşor mai lent în zonele depresionare, dar şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică din sudul şi estul țării. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge fazele de germinare, răsărire şi apariţia frunzei a treia (10-100 la sută), cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în perioada optimă. În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, rapiţa îşi va continua în bune condiţii răsărirea (50-100 la sută) şi dezvoltarea aparatului foliar (7-9 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea frunzelor, acestea având o bună rezistenţă la condiţiile de iernare. Totodată, izolat în nordul şi centrul ţării se va putea declanşa faza de repaus vegetativ. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi sistate temporar, în aproape toată ţara. Specialiştii ANM precizează că, în general, lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiţii relativ bune.

La Buzău situația nu este deloc pe roze. Potrivit ANM, în Buzău fermierii se confruntă cu o secetă pedologică severă din cauza lipsei de precipitații. Muntenia și Dobrogea sunt zonele cele mai afectate de seceta pedologică, potrivit specialiștilor.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker