Administrație

Buzăul și Râmnicul Sărat, confruntate cu criza locurilor de parcare

Două municipii, aceeași problemă: locuri de parcare puține și străzi sufocate de mașini oprite la întâmplare, străzi pe care abia se circulă din cauza numărului mare de autovehicule plasate de o parte și de alta a drumului. Deși ambele municipalități au încercat reorganizări ale parcărilor existente, prin delimitarea locurilor de parcare, scoaterea la licitație sau instaurarea parcărilor cu plată, problemele persistă.

La Buzău, Primăria caută soluții prin construirea parcărilor subterane și supraterane, însă studiile de fezabilitate efectuate în anumite zone ale orașului nu au fost în favoarea acestor proiecte. Cu toate acestea, municipalitatea buzoiană scanează și alte potențiale zone din oraș unde ar putea fi amplasate astfel de parcări care, însă, vor mai dura, spre disperarea șoferilor.

Poliția Locală Rm. Sărat, cu ochii pe cei care parchează aiurea

Nici municipiul Râmnicu Sărat nu o duce mai bine la capitolul locurilor de parcare, iar orașul înregistrează, ca și Buzăul, un flux mare de vehicule, înregistrându-se și blocaje în trafic din cauza șoferilor care parchează la întâmplare, în intersecții sau pe străzi intens circulate.

Din acest motiv, polițiștii locali din Râmnicu Sărat desfășoară acțiuni de identificare a șoferilor care își parchează mașinile în locuri nepermise și blochează străzile și așa sufocate de mașini, ceea ce duce la ambuteiaje. Aceștia i-au înștiințat pe șoferii iresponsabili că astfel de comportamente sunt aspru sancționabile și ar fi mai bine să parcheze în locurile special amenajate, care sunt însă, cu plată.

„Parcați responsabil! În ultimele săptămâni au fost derulate acțiuni susținute privitoare la identificarea conducătorilor de vehicule care nu respectă normele de parcare, cu accent pe zonele aglomerate ale municipiului! În perioadele când sunt constatate valori ridicate de trafic este nevoie de multă responsabilitate și respect reciproc din partea conducătorilor auto, pentru a asigura condițiile de fluidizare a traficului în Municipiul Râmnicu Sărat și a nu bloca intersecții tranzitate”, transmit reprezentanții Poliției Locale din Râmnicu Sărat, pe pagina de Facebook.

Postarea a atras și reacții, iar râmnicenii reclamă numeroase alte incidente cauzate de șoferii care parchează la întâmplare, din simplă comoditate, în zone intens circulate, fără să se gândească și la ceilalți participanți la trafic. În plus, cetățenii se plâng și de lipsa locurilor de parcare, precum și de faptul că majoritatea sunt cu plată, fiind nevoiți să achite contravaloarea unei ore întregi de parcare, chiar dacă opresc doar pentru câteva minute.

Problema locurilor de parcare la Buzău se acutizează

Nici Buzăul nu stă mai bine la acest capitol, iar străzile sunt de-a dreptul sufocate de mașini. Primăria a încercat să rezolve această problemă prin organizarea și atribuirea locurilor de parcare prin licitație, pornind de la suma de 120 lei. Însă, chiar și aici dorința unor locatari de a obține sau de a păstra un anume loc de parcare i-a costat scump, ajungând la câteva sute sau chiar mii de lei, în unele cazuri.

Primarul Constantin Toma anunța, în urmă cu câteva luni, că are în plan construirea unor parcări subterane și supraterane, prin care străzile blocate de mașinile parcate de o parte și de alta, să fie eliberate, iar traficul fluidizat. Acesta spunea, în luna martie a acestui an, că Buzăul are o reală problemă la capitolul parcări din cauza faptului că foarte multe mașini sunt înmatriculate anual, iar orașul nu a fost proiectat să facă față unui asemenea număr de autoturisme. Mai mult, edilul spunea și că buzoienii care își cumpără mașini trebuie să fie conștienți de spațiul existent, iar un autoturism nou nu vine la pachet cu un loc de parcare.

Între timp, în urma studiului de fezabilitate efectuat, ideea unei parcări subterane în zona Bisericii Sfinții Îngeri și restaurantul McDonald’s, anunțată inițial, a picat. Aceasta pentru că în urmă cu mai bine de două secole, acolo se afla cimitirul orașului, iar Constantin Toma a declarat că nu dorește să comită un sacrilegiu.

Invitat la o emisiune a postului Campus TV, primarul Toma a declarat că s-a orientat către o altă zonă din oraș, mai exact, parcul de lângă Catedrala Sfântul Sava, propunându-și să înființeze aici o astfel de parcare subterană, în speranță că studiul de fezabilitate nu va releva impedimente.

„Numărul de mașini crește în continuare. Practic, nu mai sunt parcări… Vom lansa, în curând vreo 300 de locuri de parcare în parcări supraterane. Voiam să facem aici, între Biserica Sfinții Îngeri și McDonald’s. Am aflat mai târziu (că nu se poate, n.r.). În sfârșit, asta este și datoria la studiile astea pe care le facem. Aici a fost, vreo două sute de ani, cimitirul orașului. Deci, ai putea face un sacrilegiu, să dai peste morminte și sunt morminte sigilate, cu blestem pe ele, nu mai vorbesc de asta… Nu este frumos și nu este bine să faci așa ceva. Ne-am gândit acum, am declanșat deja un studiu, se va și începe, un P-3 aici unde este Parcul Ștefan Frățilă, deci parcul care este în fața BRD, în spatele Catedralei Sfântul Sava, (să facem, n.r.) parcare subterană. Este terenul Primăriei sută la sută acolo. Bineînțeles, parcul îl desființăm în primă fază, iar apoi îl refacem și cu actualele străzi”, a declarat primarul Buzăului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker