Cultură

Buzăul, reprezentat la „Ziua Mondială a Poeziei”

Scriitorul cu rădăcini buzoiene Dumitru Ion Dincă este invitat să participe, la Muzeul Național al Literaturii Române, la un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Poeziei, joi, 21 martie 2024, de la ora 13.00, la sediul Bibliotecii Metropolitane. Un alt scriitor cu origini buzoiene participant la acest eveniment este Gabriel Burlacu.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București și cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala București Poezie. Vor mai participa la această sărbătoare a literaturii, tot în calitate de invitați, Gabriel Burlacu, Valentin Busuioc, Victoria Milescu, Evelyne Maria Croitoru, Nicoleta Milea, Costinel Petrache, Vasile Poenaru, Carmen Secere. Ei vor oferi publicului o lectură specială din volumele proprii de poezie. Evenimentul va fi moderat de Varujan Vosganian și de Horia Gârbea.

„Această zi specială este o recunoaştere a faptului că oamenii de litere, poeţii şi scriitorii din întreaga lume, au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Poeziei este menită să încurajeze întoarcerea la creaţia orală, la susţinerea recitalurilor de poezie”, spun organizatorii.

La rândul său, moderatorul lecturii dedicate Zilei Mondiale a Poeziei, Horia Gârbea, spune că „publicul priveşte uneori poezia cu scepticism, iar poeţii se plâng că nu sunt citiţi de marele public. Dar există poeţi şi poeţi. Adevăraţii răzbat, versurile lor se transformă în proverbe şi zicători, intră nu în memoria culturală, ci în cea de toată ziua, sunt destul de sofisticaţi pentru a rămâne simpli. Poezia nu e dificilă, poezia este a tuturor, par să spună poeţii care ştiu drumul cel mai direct spre cititor”.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ziua Mondială a Poeziei  se sărbătorește începând din anul 1999,  în data de 21 martie la inițiativa UNESCO, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, „Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Primele manifestări dedicate „Zilei internaționale a poeziei” în România sunt legate de Fundația Culturală „Orient Latin” și de Asociația Culturală ADSUM care organizează, separat, din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru marcarea acestui moment. Spectacolele Asociației Culturale ADSUM incep la Palatul Suțu, iar anii următori (până in 2012 inclusiv) manifestările capătă amploare fiind găzduite de Biblioteca Națională a României și de Palatul Național al Copiilor. După anul 2009 ideea de a organiza manifestări dedicate „Zilei internaționale a poeziei” este preluată de tot mai multe asociații culturale, ligi și alte societăți ale scriitorilor din România.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker