Actualitate

Un buzoian, printre eroii dosarelor grele care zac de ani buni la DNA

Dosare vechi din 2015-2016 sunt încă în lucru pe rolul DNA, fără ca procurorii să dea o soluție într-un sens sau altul, se arată într-o analiză a G4media.ro bazată pe răspunsuri primite de la parchetul anticorupție. Este vorba, în primul rând, de dosarele deschise de DNA Ploiești pe baza informărilor de la SRI, în perioada 2015-2017, preluate apoi de DNA Central, după scandalurile privind presupusele abuzuri de la structura prahoveană. Însă sunt și alte dosare vechi aflate de la bun început pe rolul DNA Central.

Astfel, sunt încă în lucru dosarele lui Sebastian Ghiță și Victor Ponta, cazul Murfaltar, cu prejudiciu de 132 de mili­oane de euro, dosarul Rom­petrol 3, în care sunt investigate infracțiuni de corupție privind memorandumul de înțelegere semnat de Guvernul Ponta cu compania kazahă sau deja celebrul și vechiul dosar Teldrum privindu-l pe Liviu Dragnea.

De menționat, în context, că actualul procuror general a României, Gabri­ela Scutea, a câștigat procedura de nominalizare cu un proiect de ma­nagement care prevedea so­luționarea dosarelor mai vechi de cinci ani. De asemenea, DNA a comunicat că dosarele fugarului Sebastian Ghiță sunt încă în lucru, deși au fost deschise în 2015, 2016 și 2017.

Unul dintre dosarele în cauză îl are în prim-plan pe omul de afaceri buzoian George Ivănescu. În ,,Dosarul Murfatlar”, procu­rorii DNA anunțau, în octombrie 2016, că au pus sub acuzare 41 de oameni de afaceri și funcționari de la Ministerului Finanțelor și ANAF pentru abuz în serviciu și evaziune fiscală. Prejudiciul este uriaș: 132 de milioane de euro.

Compania Murfaltar Ro­mânia este acuzată de cinci infracțiuni de evaziune. Pe lângă cele 41 persoane fizice, au fost puse sub acuzare nouă persoane juridice, pentru infracțiuni de evaziune fiscală și infracțiuni conexe infracțiunilor de evaziune fiscală. În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă că, în perioada 2010-2014, societățile S.C. MURFATLAR ROM$­NIA SA, S.C. EUROAVIPO S.A și S.C. BARTENDERS DISTI­LLERIES S.R.L, cu activitate de producere și co­mercializare a băuturilor alcoolice, cu ajutorul altor firme, toate deținute, administrate sau controlate în fapt de inculpații George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Constantin Cîrciumaru, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu și Sorin Vasile Săvoiu, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.

Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care anumiți funcționari publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos, spun procurorii anticorupție. Conform acelorași surse, cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în acest dosar, sunt: autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți, sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor ope­rațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă, îngă­duința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.

Reamintim că, la jumă­tatea lunii octombrie 2016, omul de afaceri buzoian George Ivănescu, unul dintre acționarii firmei Murfatlar, a fost reținut de DNA în dosarul în care au fost făcute și percheziții la firme din industria viticolă și la locuințele mai multor persoane suspectate de fapte de corupție și evaziune fiscală, prin care ar fi fost produs un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei.

Procurorii DNA au efectuat percheziții în județul Buzău, dar și în București, Constanța, Ilfov și Prahova, în 28 locații, la sediile unor firme și la locuințele mai multor persoane suspectate de fapte de corupție și evaziune fiscală. În Buzău, acțiunea a vizat firme din grupul Euroavipo din Poșta Câlnău, important producător de băuturi alcoolice. În urma perchezițiilor, omul de afaceri buzoian George Ivănescu, supranumit ,,Regele vinului”, acționar la Murfatlar România SA – parte din grupul mai sus-menționat – a fost dus la Direcția Națio­nală Anticorupție pentru audieri, reținut și apoi arestat.

Dosarul DNA a fost în­­­tocmit după ce ANAF a acuzat mai multe companii, printre care Murfatlar România SA și Euroavipo SA, de evaziune fiscală ce a dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 700 de milioane de lei. Controlul Fiscului a urmărit activitatea firmelor din ultimii patru ani. Evaziunea s-ar fi realizat prin neplata taxelor și impozitelor și prin nerespectarea regimului de antrepozitare fiscală. Controlul realizat de Direcția de Integritate din ANAF a dus și la identificarea unor inspectori ai Fiscului care ar fi sprijinit companiile men­ționate. Controlul Fiscului a început în toamna anului 2014 și a acoperit activitatea fir­melor din grupul Euroavipo în ultimii patru ani. ANAF a depus în luna aprilie două sesizări la DNA în legătură cu cele două firme.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker