Actualitate

Buzăul, parteneriat cu Capitala Europeană Gastronomică

Buzăul ar putea deveni partener Sibiului în proiectul ,,Gusturile Sibiului – Grădini cu Suflet” din cadrul programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019. Invitația a fost lansată, în week-end, cercetătorului științific Costel Vânătoru,  de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, care a avut statut de invitat special al evenimentului de la Sibiu înscris în programul ,,Sibiu Regiune-Gastronomică Europeană 2019”.

Fostă capitală culturală europeană în urmă cu câțiva ani, actuală capitală europeană în materie de gastronomie, Sibiul, a organizat ediția din acest an a pieței de semințe și grădinărit „Semințe cu Suflet” ca parte a proiectului „Gusturile Sibiului – Grădini cu Suflet” din cadrul programului “Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”, derulat de un consorțiu format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea ,,Lucian Blaga” Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu. La acest eveniment au participat peste 30 de invitați printre care, invitat special a fost Costel Vânătoru, cercetător științific al Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Cercetătorul buzoian a însoțit la Sibiu grupul de buzoieni „Semințe cu suflet”.

„M-am gândit să mă alătur lor și am dus la Sibiu semințele tradiționale vechi românești, cum ar fi ceapa de Buzău, vinetele, tomatele, ardeii etc. Am oferit circa 1.000 de pliculețe cu semințe”, a precizat Costel Vânătoru.

Alături de alte valori, tradițiile au avut un rol important în modelarea Sibiului ca o destinație tu­ristică viabilă, cultura alimentară fiind una dintre atracțiile principale ale regiunii, iar Buzăul, prin reușitele Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, a cercetătorilor de aici, în special în materie de semințe, ar putea fi un partener valoros. Dovadă că la evenimentul de sâmbătă, 9 februarie, care precede lansarea oficială a proiectului a fost invitat un cercetător buzoian, Costel Vânătoru, recunoscut ca „părintele” a 22 de soiuri noi de legume obținute prin cercetare: 15 soiuri clasice omologate și brevetate, trei hibrizi, și alte patru soiuri pentru care se așteaptă răspuns de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci în vederea breve­tării. Experiența cercetătorilor buzoieni ar însemna foarte mult pentru acest proiect. Pe lângă semințele oferite în cadrul întâlnirilor denumite „Semințe cu suflet”, un asemenea parteneriat ar însemna mult și în ceea ce privește educația buzoienilor în materie de grădinărit, pentru că, spune cercetătorul Costel Vână­toru, se promovează întoarcerea la hrana sănă­toasă, o întoarcere la acele grădini de lângă casă și la jardinerele cu plante aromatice din balcoane pentru consumul propriu, dar și la plantele ornamentale din balcoanele apartamentelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker