Administrație

Buzăul a mai căpătat doi „frați” din Republica Moldova

Alte două unități administrative din Republica Moldova s-au înfrățit cu Buzăul, după Soroca, în anul 2012. Joi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, au fost votate în unanimitate proiectele de hotărâre ce vizează înfrățirea dintre municipiul Buzău, pe de o parte, și Raionul Ialoveni și municipiul Strășeni, din Raionul cu același nume de dincolo de Prut.

Prin aceste acorduri, unitățile administrative implicate se angajează în a colabora, extinde și perfecționa serviciile publice la nivel local, cu scopul principal de a-și dezvolta comunitățile. Două delegații au venit din Republica Moldova la Buzău, una formată din reprezentanți ai Primăriei Strășeni, în frunte cu primarul Valentina Casian, și cealaltă compusă din reprezentanți ai Raionului Ialoveni, condusă de președintele Mihail Silistraru. Înfrățirea presupune o colaborare extinsă în mai multe domenii, cum ar fi cel administrativ, educațional, cultural, sportiv, turistic, economic și nu numai, acord motivat, printre altele, prin comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții.

Primarul Constantin Toma a declarat că evenimentul este unul de o importanță deosebită, prin aceea că Buzăul își arată sprijinul față de Republica Moldova: „Avem astăzi o ședință extraordinară prin importanța evenimentului, respectiv, un moment în care ne arătăm sprijinul pentru Republica Moldova, prin două înfrățiri: una cu Raionul Ialoveni – este prezent aici, cu o delegație, președintele raionului, Mihail Silistraru -, și o înfrățire cu Primăria Municipiului Strășeni, este prezentă aici doamna primar Valentina Casian”.

Politicienii moldoveni, vizibil emoționați la semnarea acordului

Prima care a luat cuvântul a fost primarul municipiului Strășeni, Valentina Casian, care a mulțumit consilierilor municipali pentru votul în unanimitate în ceea ce privește acordul de înfrățire și a promis că se va implica activ în proiectele derulate între cele două unități administrative.

Valentina Casian

„Vă mulțumim pentru votul în unanimitate, este foarte important pentru ambele comunități. Pentru municipiul Strășeni, a cultiva prietenia cu orașele înfrățite este o plăcută responsabilitate. Avem convingerea că semnele viitorului pot fi citite în proiectele noastre comune de astăzi, care să creioneze unei Europe unite, cu toate varietățile sale culturale și sociale. Vă rugăm să primiți aceste cuvinte ca un angajament și ca un simbol al deschiderii noastre spre dezvoltarea relațiilor bilaterale între municipiul Strășeni, Raionul Strășeni, Republica Moldova și municipiul Buzău, România”, a declarat Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni.

Următorul care a luat cuvântul a fost președintele Raionului Ialoveni, Mihail Silistraru, care s-a declarat onorat, dar și foarte impresionat de acest eveniment, spunând că nu a reușit să doarmă în noaptea precedentă din cauza emoțiilor. Acesta este convins că parteneriatul dintre Buzău și Ialoveni va aduce lucruri bune, declarându-se impresionat de multitudinea de proiecte cu finanțare europeană pe care autoritățile buzoiene
le-au implementat cu succes. „Mă simt onorat că sunt astăzi împreună cu dumneavoastră și vă transmit un salut din partea administrației Raionului Ialoveni, a Consiliului Raional și vreau să îi mulțumesc domnului primar pentru invitație și pentru discuțiile pe care le-am avut până la acest moment și am convenit să semnăm acest acord de înfrățire, care cred că va fi benefic pentru ambele comunități ale noastre. Vreau să vă spun că, în timpul în care l-am cunoscut pe domnul primar Constantin Toma, am aflat foarte multe lucruri frumoase care se fac la dumneavoastră în municipiu și am dori și noi să preluăm aceste practici bune în Raionul Ialoveni. Sunt convins că în viitor vom avea proiecte împreună, finanțate de Uniunea Europeană”, a declarat președintele Raionului Ialoveni.

Teatrul „V. Maximilian”, în linie dreaptă

În cadrul aceleași ședințe a fost votat și proiectul înființării Teatrului Municipal „V. Maximilian”, în sală aflându-se și Petru Hadârcă, cel propus a fi la conducerea viitoarei instituții de cultură din Buzău. Primarul Toma a catalogat și acest moment drept unul deosebit de important, pe lângă acela al înfrățirii, spunând că „setea de cultură de la Buzău” este foarte mare, iar un nou teatru este mai mult decât necesar.

„Al treilea eveniment, care are putere de simbol este prezența lui Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național «Mihai Eminescu» din Chișinău. Anul trecut, acest teatru a făcut o sută de ani, fiind înființat de Guvernul român la 6 octombrie 1921. Astăzi, cu votul dumneavoastră, va avea loc înființarea, nașterea unui teatru de artă, unui teatru de repertoriu în municipiu. Așa cum știți, a fost o tradiție la Buzău, cel puțin, până în 1948, care încet-încet a dispărut, dar există foarte multă sete de cultură la Buzău”, a spus Constantin Toma.

Decizia înființării unui nou teatru la Buzău nu a rămas fără ecou, ba chiar s-a tradus într-o reacție vehementă din partea angajaților Teatrului „George Ciprian”, care s-au considerat jigniți de afirmațiile din referatul proiectului de hotărâre, cum că oferta repertorială a instituției de cultură este foarte slabă și că îi lipsește un colectiv artistic care să atragă cetățenii la spectacole. Cu toate acestea, proiectul înființării noului teatru a fost votat în unanimitate de către consilierii muncipali, urmând ca acesta să fie un teatru de repertoriu, cu actori angajați și condus de Petru Hadârcă.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker