Actualitate

Buzăul, lider național la vânzarea terenurilor agricole

Ce se mai întâmplă pe piața rezidențială după creșterea de anul trecut

După ce, anul trecut, numărul tranzacțiilor imobiliare din lunile octombrie și noiembrie a scăzut, în luna decembrie, pe piața imobiliară a avut loc o creștere fulminantă. Acum, la începutul anului 2022, piața dă din nou semne că se temperează, pe fondul scumpirii locuințelor și a creditelor. Astfel, în luna ianuarie 2022, numărul de tranzacții a scăzut din nou.

Potrivit  datelor publicate de Administrația Națio­nală de Cadastru și Publi­citate Imobiliară (ANCPI), în luna ianuarie au fost vândute, la nivelul întregii țări, 39.510 de imobile, cu 34.919 mai puține față de luna decembrie 2021. Nu­mărul caselor, terenu­rilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna ianuarie este cu 9.226 mai mic față de perioada similară a anului 2021.

Există voci în piața imobiliară care susțin că majoritatea tranzacțiilor înre­gistrate în decembrie 2021 au fost semnate ca antecontracte cu câteva luni înainte, la prețuri mai mici cu 10-15 la sută. De altfel, este posibil să se fi întâmplat acest lucru, mai ales pentru că în luna decembrie, cu prețu­rile majorate de scumpirea materialelor de construcții și de situația din piață, s-au înregistrat cele mai multe tranzacții imobi­liare față de anul trecut, ­res­pectiv, aproximativ 74.000. Anul trecut au fost înregistrate circa 180.000 de vânzări în domeniul imobiliar, cel mai mare număr din istorie.

La începutul acestui an, cele mai multe tranzacții de imobile au fost înregistrate în București – 7.195 și în județele Ilfov – 2.241 și Brașov – 2.211. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Alba – 203, Călărași – 208, Sălaj  – 224 și Teleorman – 224.

La Buzău au fost înre­gistrate 899 tranzacții pe piața imobiliară, cele mai multe fiind consemnate la terenurile agricole. În prima lună a anului, 454 de terenuri agricole au făcut obiectul unor acte de vân­zare-cumpărare, Buzăul fiind pe primul loc la nivel național, în fața județelor Galați (359) și Dolj (357). Buzăul a stat bine și la vânzarea terenurilor intravilane cu construcții. 228 de imobile s-au vândut la Buzău, iar 117 au fost terenuri intravilane, vân­­dute fără construcție, pe care, cel mai probabil, proprietarii își vor construi casa după bunul plac. S-au mai vândut, de asemenea, în luna ianuarie, 92 de unități individuale și opt terenuri neagricole.

România, țara cu cei mai mulți proprietari

România se află pe primul loc în topul statelor membre ale Uniunii Europene în care cea mai mare proporție a populației deține locuințe, potrivit cpi.imobiliare. Astfel, aproa­pe 96 la sută dintre români sunt proprietari. Suntem urmați în top de Slovacia (92 la sută), Ungaria și Croația (ambele 91 la sută).

Cei mai mulți români locuiesc la case și nu la bloc, potrivit datelor birou­lui de statistică. Aproximativ 66 la sută din populația țării trăiește la case și doar 34 la sută la apartament. În urma acestui procent, România este plasată pe locul 8 la nivel european. Campioană este, însă, Irlanda, unde aproape 92 la sută din totalul populației locuiește la case.

Chiar dacă procentul românilor care locuiesc la case este unul destul de ridicat, aceștia preferă, în continuare, să trăiască în spații supraaglomerate. Potrivit datelor Eurostat, la nivel european, cele mai mari rate de supraaglo­merare au fost observate în România (45,1 la sută), Letonia (42,5 la sută) și Bulga­ria (39,5 la sută).

Articole similare