Sănătate

Buzăul, la coada clasamentului vaccinării

Doar două localități au depășit procentul de 20 la sută

Interesul pentru imunizarea împotriva Covid-19 a scăzut simțitor la nivelul întregii țări. În România sunt vaccinate peste patru milioane de persoane. În mediul rural, acolo unde oamenii au avut acces mult mai greu la vaccin compartiv cu cei de la oraș, s-au vaccinat aproape163.000 de români, conform datelor furnizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 și citate de HotNews.ro. Imunizarea s-a făcut în cabinetele medicilor de familie sau prin intermediul echipelor mobile care au fost trimise în satele îndepărtate. Meționăm că, în afara acestor cifre, mai există persoane care locuiesc în mediul rural și s-au vaccinat pe cont propriu în centrele de vaccinare din orașele apropiate, motiv pentru care autoritățile nu au o statistică exactă în acest caz.

Astfel, 162.887 de români din mediul rural s-au vaccinat împotriva Covid-19 în cabinetele medicilor de familie sau prin intermediul caravanelor mobile. Dintre aceștia, 54.870 s-au vaccinat împotriva Covid-19 prin intermediul caravanelor mobile care au fost trimise în sate, iar 108.017 oameni au fost vaccinați în cabinetele medicilor de familie din mediul rural. Reamintim că imunizarea în cabinetele medicilor de familie se face cu serul Johnson & Johnson, care este administrat într-o doză unică, fără rapel.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 a publicat o statistică a situației vaccinării pe localități. Conform acesteia, cele mai multe persoane vaccinate din mediul rural sunt în comuna Dumbrăvița, din județul Timiș. Acolo, 47,19 la sută din populația localității era vaccinată împotriva Covid-19, la 5 iulie, atunci când a fost făcută ultima actualizare.

Care este situația la Buzău

În județul Buzău, cele mai multe persoane vaccinate sunt în municipiul reședință de județ și în comunele Berca și Unguriu, acolo unde procentul celor vaccinați este între 20 și 30 la sută. Din păcate, în Buzău nu există nicio localitate care să depășească procentul de 30 la sută al persoanelor imunizate. Pe de altă parte, nu există nicio localitate plasată în zona roșie, cu procentul persoanelor vaccinate mai mic de 5 la sută.

Procentul cel mai mic de vaccinare, respectiv între 5 și 10 la sută este raportat în localitățile Bisoca, Brăiești, Bozioru, Cănești, Scorțoasa, Sărulești, Vintilă Vodă, Buda, Topliceni, Valea Râmnicului, Vâlcelele, Ziduri, Poșta Câlnău, Cochirleanca, Țintești, Costești, Gălbinași (unde săptămâna trecută a fost anunțată prezența caravanei mobile pentru vaccinarea cu Pfizer), Largu, Florica, Movila Banului, Amaru, Glodeanu Sărat, Glodeanu Siliștea, Breaza, Pietroasele, Viperești și Calvini, restul localităților din județ având un procent de vacinare între 10 și 20 la sută.

În județul Buzău sunt 32 de medici de familie care vaccinează în cabinetele din mediul rural, iar săptămâna trecută erau vaccinate prin medicul de familie 2.567 de persoane din mediul rural. La polul celălalt, prin intermediul echipelor mobile de vaccinare, care merg în 67 de comune din Buzău, în perioada menționată anterior erau vacinate 2.983 persoane din mediul rural.

În total, la nivelul județului Buzău sunt vaccinate peste 150.000 de persoane.

Articole similare