Economic

Buzăul a devenit casă pentru aproape 900 de muncitori din Asia

De la an la an, numărul străinilor care vin în Româ­nia este tot mai mare, iar motivele sunt diverse. Unii pentru a-și reîntregi fami­lia, alții pentru a se stabili definitiv, iar unii pentru a munci pe teritoriul româ­nesc, în cele mai multe cazuri în domeniul construcțiilor, care are nevoie acută de forță de muncă. Proiectele în infrastructură sunt tot mai numeroase, iar românii nu mai sunt atrași de munca de pe șantier, motiv pentru care constructorii sunt nevoiți să se orienteze către muncitori din alte state. Așa se face că numărul străinilor de pe șantierele românești a fost dublu în 2021, comparativ cu 2020.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, străinii se stabilesc în Capitală, acolo unde numărul șantierelor este mare, nici Buzăul nu duce lipsa muncitorilor străini, mai ales a celor din țări din Asia. Într-un clasament al județelor în care vin străini pentru a lucra în construcții se regăsesc Constanța, Prahova, Iași, Bihor, Mehedinți, Cluj, Timiș, Argeș, Brașov, Buzău și Olt. Zona București-Ilfov a fost cea mai „vânată” de muncitorii străini.

În 2021, 1.197 de străini au fost primiți în Buzău, cei mai mulți fiind din state din afara Uniunii Europene ori a Spațiului Economic European, potrivit Biroului pentru Imigrări al județului Buzău. Astfel, cel mai mare număr de persoane străine care au fost găzduite în Buzău a venit din India, urmată de Turcia, Republica Moldova, China și Nepal, însumând 864 de persoane. Restul, 333, au venit din Italia, Franța, Spania, Germania și Bulgaria, conform aceleiași surse.

Principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit reședința pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetățenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilirea domiciliului pe teritoriul țării noastre.

Prin urmare, în Buzău au fost emise 423 de permise de ședere temporară și 20 de permise de ședere pe termen lung pentru cetățeni din state din afara Uniunii Europene ori a Spațiului Economic European. Au fost eliberate 76 de certificate de înregistrare și 15 cărți de rezidență permanentă pentru cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/Confederației Elvețiene. În aceeași perioadă, au fost înregistrate 1.111 de cereri pentru ­eli­berarea avizelor de angajare privind încadrarea în muncă a cetățenilor străini.

De ce pot veni în România mai mulți  muncitori străini decât anul trecut

România are nevoie de forță de muncă, mai ales acum, când proiectele în infrastructură sunt numeroase. Anul acesta, fir­me­le pot aduce în țara noastră 100.000 de muncitori străini, dublu compa­rativ cu anul trecut. Construcțiile și HoReCa sunt principalele domenii în care vor fi angajați asiaticii, dar mai toate domeniile duc lipsă de forță de muncă.

Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, spune că forța de muncă din România este îmbătrânită, iar firmele trebuie să facă față și concurenței de pe piața europeană, unde pleacă în mare parte românii. „La noi, cine se califică pleacă în Vest. De exemplu, Germania a anunțat că are nevoie 400.000 de muncitori anual. Avem sute de firme româ­nești care nu au cu cine să lucreze”, spunea Cristian Pârvan, la începutul acestei luni, pentru România Liberă.

De asemena, Președintele AOAR susține că există penurie de forță de muncă și în industria prelucrătoare, în special de automobile, acolo unde forța de muncă a îmbătrâ­nit.

Creșterea cererii de muncitori străini în lipsa forței de muncă autohtonă s-a simțit și anul trecut, chiar dacă a fost pandemie. Astfel, în perioada ianua­rie – august 2021, numărul de firme care au solicitat e­li­berarea de adeverințe pentru forță de muncă din străinătate a ajuns la 6.518, comparativ cu 4.135 firme, câte erau în 2020.

Datele oficiale arată că în 2021, firmele au cerut 83.338 de adeverințe pentru locuri de muncă vacante pentru care nu a ­exi­stat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, dublu față de 2020, când existau 49.200 de locuri de muncă disponibile.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker