Sănătate

Buzăul a depășit pragul de 500 de decese, iar numărul acestora se menține în creștere

Județul Buzău a depă­șit, marți, pragul de 500 de decese raportate de la începutul pandemiei de Covid-19. De asemenea, miercuri au fost înregistrate alte cinci decese, numărul acestora ajungând la 513. Ce-i drept, având în vedere situația actuală în care se află România, cu spitale pline ochi de pacienți care stau pe holuri cu tubul de oxigen după ei, era de așteptat ca numărul deceselor să crească, cel puțin până când vom depăși acest val critic al pandemiei de Covid-19.

Acest lucru este confirmat și de numărul mare de cazuri înregistrate zilnic, atât la nivel național, cât și la nivel local. Județul Buzău a intrat de la începutul lunii octombrie în scenariul roșu, având în prezent o rată de infectare de aproape 5 la mia de locuitori. Pe de altă parte, municipiul Buzău s-a alăturat localităților în care este interzisă circulația după ora 20.00 a persoanelor care nu sunt vaccinate. Cu o incidență de peste 8 la mie și în continuă creștere, municipiul Buzău este sub restricții.

De asemenea, pe lângă numărul mare de cazuri noi raportate zilnic de către Direcția de Sănătate ­Pu­blică, la Buzău apar și cazuri de reinfectare. De exemplu, miercuri au fost confirmate două cazuri de reinfectare, pe lângă cele 244 noi. Reinfectarea este stabilită atunci când pacientul pri­mește diagnosticul confirmării cu Sars-Cov-2 la un interval mai mic de 180 de zile de la prima infectare. Cauzele care duc la apariția acestei reinfectări sunt multiple, spun specialiștii, dar cea mai întâlnită cauză este imunitatea scăzută a pacientului. Totodată, este de precizat că vaccinul nu elimină riscul unei reinfectări, dar starea în care se va afla pacientul nu va necesita Terapie Intensivă, pentru că acesta va dezvolta o formă mai ușoară a  bolii.

5.200 de doze de anticorpi monoclonali au ajuns în România

Nici la nivel național lucrurile nu stau bine. Zilnic sunt înregistrate noi recorduri ale numărului mare de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2, dar și decese. Săptămâna trecută, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că Ro­mânia se află în stadiul în care era Italia anul trecut, în condițiile în care românii au la dispoziție patru tipuri de vaccin, dar refuză vaccinarea. Prin urmare, în timp ce alte state ale Europei trec mai ușor prin acest val patru, care ,,este destul de agresiv”, Ro­mânia nu mai are niciun loc liber la ATI și se luptă să găsească noi soluții, devenind astfel ,,noua Lombardie”.

Pentru a veni în ajutorul românilor care s-au infectat cu virusul Sars-Co­v-2, marți au fost aduse din Italia 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, care – conform celor anunțate de Ministerul Apărării ­Națio­nale – fac parte din schema de tratament împotriva Covid-19. Ajutorul oferit Româ­niei de către Italia, prin punerea la dispoziție a acestor doze aflate în stocurile regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării sta­tului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creșterea exponențială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2. Zborul a fost efectuat la solicitarea Departa­mentului pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea s-a executat prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Distribuirea dozelor de anticorpi monoclonali din Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul MAI.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capa­citatea sistemului imunitar de a combate noul ­coro­navirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață (Spike) și blo­chează, astfel, capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker