Actualitate

Cum a fost eliberat din pușcărie buzoianul Strugurel Matei, primul român condamnat la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Buzoianul Strugurel Matei, cel care a fost, în decembrie 2020, primul român condamnat la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, a fost eli­be­rat, pe 7 octombrie, de Judecătoria Buzău, care a dispus desființarea sentin­ței de condamnare și redeschiderea procesului penal în cazul acestuia, pe motiv de citare ilegală.

Bărbatul de 36 de ani, persoană cu dizabilități intelectuale, nu a avut avocat, iar instanța nu s-a asigurat că el a înțeles ce i se întâ­m­plă și a fost condamnat în lipsă, fiind găsit de autorități doar când a fost să fie încarcerat, în vara acestui an. În 29 iulie 2021, Curtea de Apel Ploiești a decis respingerea apelului formulat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) în numele lui Strugurel Matei, pe motiv că bărbatul nu și-a dat acordul să fie re­prezentat în instanță și nici să conteste hotărâ­rea. Strugurel Matei era de negăsit încă din cursul anului trecut.

După mai bine de două luni în închisoare, la Penitenciarul Focșani, Stru­gurel Matei a fost eliberat în urma demersului avocatei Ștefania Dascălu, din cadrul CRJ, care a obținut la Judecătoria Buzău desființarea deciziei de încarcerare din 2020 pentru zădărnicirea combaterii bolilor și rejudecarea cazului.  „Nu înțelegea prea multe lucruri, era evident de la o primă conversație cu dânsul că suferă de o dizabilitate intelectuală. Ar fi putut să observe foarte ușor și ofițerul de poliție care i-a luat declarația de suspect și de inculpat (…) Nu înțelegea de ce e acolo, pentru un test care a ieșit negativ, nu înțelegea de ce e închis, pentru că nimeni nu i-a explicat nimic. Evident, nu a avut avocat, nu știa nimic, doar s-a văzut în închisoare. Știa că n-a fost în regulă să plece atunci, că trebuia să aștepte rezultatul testului, dar mai mult de atât, nimic”, a declarat, pentru Newsweek Româ­nia, avocata Ștefania Dascălu.

Reamintim că Strugurel Matei a fost condamnat pentru că a fugit din spital, în aprilie 2020. Acesta a fost adus la spital pentru că tușea puternic, iar în timp ce aștepta rezultatul testului pentru infectarea cu coronavirus, a fugit. Testul a ieșit negativ pentru COVID, bărbatul având, de fapt, tuberculoză. El a fost trimis în judecată pentru că a fugit din carantină, zădărnicind combaterea bolilor, a fost opinia procurorilor.

Carantinarea și internarea obligatorie, decise în timpul stării de urgență și stării de alertă prin ordin de ministru, anul trecut, erau neconstitu­ționale, după cum a decis, în iunie 2020, Curtea Constituțională a României, pentru că o măsură care res­trânge libertatea persoanelor trebuie să fie luată printr-o lege care trece prin Parlament.

Condamnat fără ca vreun judecător să vorbească vreodată cu el

Când Strugurel Matei a devenit primul român condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, ­avo­cata Ștefania Dascălu, de la Centrul de Resurse Juridice, a încercat să ia legătura cu el, să îl ajute să conteste decizia. Nimeni nu știa însă unde se află.

„Noi am reușit să facem apel prin intermediul decanului Baroului București, ne-am încadrat cu apelul în cele zece zile, deși nu știam nimic de hotărâre, am căutat pe portalul instan­țelor de judecată. El nu știa nimic. Decizia decanului Baroului București ne-a dat dreptul să îl repre­zentăm pro bono pentru că, în cazul unei persoane cu dizabilități intelectuale, când drepturile s-ar putea pierde prin întârziere, în situație de urgență, decanul poate să dea o decizie în drept de reprezentare. Procesul a mai durat cât s-a judecat la Curtea de Apel Ploiești, am solicitat să fie citat Strugurel Matei, să fie adus cu mandat de aducere, nimeni nu l-a găsit. Până când hotârârea nu a rămas definitivă, nu a fost emis nici un mandat de executare pe numele lui și el nu știa despre proces. Abia când a rămas decizia defi­nitivă, l-au găsit, chiar în aceeași zi. Era la Eforie Nord, în Constanța, lucra”, povestește avocata Ștefania Dascălu, în interviul acordat Newsweek Româ­nia.

„Judecătorul nu l-a întâl­nit față în față, nu a avut contact cu el, contact cu el a avut doar ofițerul de poliție, care trebuia să-și dea seama de atunci, nu au cercetat niciun moment. Există un alt articol de lângă cel când apărarea e obligatoriu să fie asigurată, care prevede că judecătorul și procurorul trebuie să asigure apărători din oficiu atunci când constată că persoana nu-și poate face singură apărarea. Or, eu nu știu cum au considerat ei că Matei Strugurel își poate face singur apărarea, că nu ai cum să consideri asta dacă te întâlnești cu dânsul, dar, din nou, judecătorul nu l-a văzut, dacă sunt de bună-credință, aș spune că dacă l-ar fi văzut poate ar fi considerat că are nevoie de avocat”, a adăugat avocata Ștefania Dascălu.

De altfel, Judecătoria Buzău a admis că Strugurel Matei a fost condamnat în absență, dar și că a consi­derat că nu era necesar să aibă un avocat, după cum a răspuns întrebărilor News­week România pe această temă, în decembrie 2020.

Avocata a luat penitenciarele prin eliminare. Nimeni nu îi spunea unde e închis Strugurel

Strugurel Matei a fost încarcerat de la sfârșitul lunii iulie – când „Curtea de Apel Ploiești nu a recunoscut decizia decanului Barou­lui București și a stabilit că nu este admisibil să reprezinți pe cineva dacă nu e prezent să-și dea acordul, n-au ținut cont că există legislație care prevede asta”, după cum precizează avocata Dascălu – până în 7 octombrie, când aceasta a reușit să obțină anularea condamnării și rejudecarea cauzei.

După încarcerare, o lună i-a luat Ștefaniei Dascălu să afle unde este închis Strugurel Matei, nimeni nu părea să știe ni­mic. În 30 august, avocata a aflat că tânărul de 36 de ani e închis la Focșani și în aceeași zi s-a și dus la el. „Bineînțeles că nimeni nu îți spune nimic. Am luat penitenciarele prin ­eli­minare. Am sunat direct acolo, ca și cum aș ști că este acolo. Imediat m-am dus și l-am cunoscut. Se purta ca și cum mă aștepta, era foarte bucuros că îl ajută cineva. Nu înțelegea prea multe lucruri, era ­evident de la o primă conversație cu dânsul că suferă de o dizabilitate intelectuală, ar fi putut să observe foarte ușor și ofițerul de poliție care i-a luat declarația de suspect și de inculpat. Nu înțelegea de ce e acolo, de ce e închis pentru un test care a ieșit ne­gativ, nu înțelegea de ce e închis, pentru că nimeni nu i-a explicat nimic; evident, nu a avut avocat, nu știa nimic, doar s-a văzut în închisoare. știa că n-a fost în regulă să plece atunci, că trebuia să aștepte rezultatul testului, dar, mai mult de atât, nimic”, a arătat avocata.

În 7 octombrie, Judecă­toria Buzău a constatat că citarea lui Matei Strugurel a fost efectuată în mod ilegal și a dispus desființarea sentinței de condamnare și redeschiderea procesului penal.

Acum, procesul va fi reluat de la zero, iar Ștefania Dascălu a declarat că va cere achitarea. „Avem deja două hotărâri similare (Brașov și Iași) când persoane în cazuri similare au fost achitate, voi invoca excepția de neconstituționalitate, că n-a existat legislație primară, iar carantinarea este deținere ilegală, arbitrară, ceea ce a arătat Curtea Constituțională a României. De data asta, având și avocat, este o cu totul altă situație”, a conchis avocata.

Cazul lui Strugurel Matei a fost folosit de cons­piraționiști anul trecut ca să acuze „dictatura COVID”, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) s-a folosit de numele bărbatului pentru a-și face imagine și a vorbi despre „un amărât condamnat la un an de ­închi­soare pe nedrept”.

Articole similare