Economic

Buzăul, cele mai multe focare de pestă porcină din țară

Cazuri de pestă porcină continuă să fie depistate în județul Buzău. În data de 10 februarie mai erau active 24 de focare PPA, dintre care 23 de la nivelul gospodăriilor populației și unul la nivelul unei exploatații comerciale de porcine, potrivit ultimei informații a Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Buzăul continuă să fie cel mai afectat de pestă dintre județele din țară, fiind active opt focare, iar în Teleorman cinci. Celelalte județe în care mai sunt active focare de pestă porcină sunt: Cluj (3), Bacău (2), Vaslui (2), Brașov (1), Călărași (1), Dolj (1) și Mureș (1).

În România, primele cazuri de pestă porcină africană au apărut acum șase ani. Anul acesta au fost confirmate 32 de focare, dintre care 23 mai erau active în data de 10 februarie. În perioada 2017 și până în prezent au fost stinse 5.952 de focare de pestă porcină africană conform datelor prezentate de ANSVSA.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 7.069 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor. În Buzău au fost confirmate 168 de cazuri de pestă la mistreți, mai arată datele ANSVSA.

Despăgubiri numai pentru animalele înregistrate într-o bază de date

Crescătorii de porci vor putea fi despăgubiți cu bani de la Comisia Europeană dacă vor fi afectați de pesta porcină, numai dacă vor avea animalele înregistrate într-o bază de date națională. Reprezentanții ANSVSA susțin că înregistrarea acoperă daunele și protejează fermierii. Proiectul de lege urmează să ajungă în Parlament. Fie că au în gospodărie un porc ori sunt proprietari de ferme, cei care cresc astfel de animale vor fi despăgubiți în caz de pestă doar dacă le au înregistrate în sistemul național de indentificare – potrivit unui proiect de lege care urmează să ajungă în Parlament. Declararea animalelor se face în schimbul unei taxe de 25 de lei. „Nu va primi despăgubire cetățeanul care deține animale și au murit și nu sunt identificate și înregistrate în baza națională de date. Cum avem la mașini asigurări RCA sau CASCO și în baza acelor asigurări cel care are paguba primește bani, dar acolo, se plătește, este vorba de identificarea animalului și înregistrarea în baza națională de date”, susține buzoianul Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA.

În cazul apariției unor focare de pestă porcină, cei care își vor pierde porcii vor primi pentru fiecare o sumă care urmează să fie stabilită de un comitet de combatere a bolii. Aceasta va ține cont de greutatea animalului, vârsta acestuia și valoarea genetică.

Suma pe care ar putea-o primi crescătorii poate ajunge până la peste o mie de lei pentru un porc matur, spun cei responsabili. Totodată, noua lege urmează să introducă și amenzi pentru cei care nu își declară porcii, de până la 3.000 de lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker