Cultură

„Buzău iubește teatrul”, o nouă invitație la festivalul de la „George Ciprian”

Unele dintre cele mai bune spectacole realizate în perioada de pandemie vor ajunge, începând cu sâmbăta aceasta, la Teatrul „George Ciprian”, în cadrul celei de-a 17-a ediții a festivalului de teatru de la Buzău. Într-o conferință de presă, la care a participat și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, directoarea Gina Chivulescu a anunțat că ediția din acest an a Festivalului organizat de Teatrul „George Ciprian” , „Buzău iubește teatrul”, pe lângă secțiunea oficială care cuprinde montări de referință în spațiul teatral românesc, include mai multe activități conexe, printre care spectacole în aer liber dedicate copiilor și întregii familii.

Gina Chivulescu

Ele se vor desfășura pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, începând cu ora 11.00, în zilele de week-end de 11, 12 și 18 iunie. La ora 16.00 va avea loc un spectacol dedicat întregii familii. Este vorba de spectacolul „Farse medievale în stil nemedieval”, adaptare după piesa de Hans Sachs și Lope de Rueda, regia Vlad Trifaș, Teatrul Oriunde. „Este o demonstrație de teatru ambulant pe parcursul a două ore și se va desfășura în Parcul Crâng, în zona obeliscului”, precizează directoarea Teatrului, Gina Chivulescu.

Expoziție de costume  elisabetane „Shakespeare in love”

Pe lângă aceste spectacole dedicate copiilor, Teatrul „George Ciprian” vine la acest festival și cu ateliere de scenografie realizate de conf. univ. dr. Ștefania Cenean, scenograf, care este și  curatorul expoziției permanente în pe toată perioada, 11-18 iunie, a festivalului. Este vorba despre expoziția de costume  elisabetane „Shakespeare in love”.

Expoziția a mai fost prezentă într-o formulă similară și la alte festivaluri teatrale din țară și la evenimente dedicate teatrului, unul dintre acestea fiind  Festivalul Internațional „Shakespeare” din Craiova.

Expoziţia „Costumul elisabetan” este realizată de studenţii Departamentului de Scenografie de Teatru de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, coordonator profesor universitar doctor Ştefania Cenean. Această expoziție reprezintă proiectul de semestru al studenților din anul II: un costum pentru personajul Elisabetei, proiect propus de către  profesor universitar doctor Ştefania Cenean, câștigătoarea premiului UNITER pentru scenografie.

Despre expoziția de la Buzău, directoarea Gina Chivulescu spune: „Noi am mai avut o expoziție oarecum similară. Aceasta este cu totul altă expoziție, tot pe tema costumelor elisabetane. Este o expoziție care a făcut furori la alte festivaluri din țară. Este o expoziție permanent invitată în cadrul festivalurilor… Este pe tema noastră, «Shakespeare in love»”.

Ștefania Cenean, scenograf al Teatrului Național din Capitală,  este cunoscută pentru dăruirea cu care a creat decorurile și costumele pentru spectacolele Titus Andronicus, Phaedra și Danaidele, spectacole în regia lui Silviu Purcărete. Domnia reginei Elisabeta este denumită Era Elisabetană sau Epoca de Aur, o perioadă de extraordinară de înflorire artistică și culturală, în care teatrul se situa în centrul vieţii publice. De aceea, realizarea costumelor elisabetane presupune cunoștințe aprofundate de istorie, pictură și grafică, dar și despre istoria costumului din perioada istorică de la sfârșitul secolului XVI.

Final cu gală de premiere și „Opera de trei parale”

Acest festival, spune directoarea Gina Chivulescu, „are și o secțiune oficială care se va desfășura în Sala Teatrului «George Ciprian», de la ora 19.00, începând cu data de 11 iunie până pe 17 iunie”; la închiderea festivalului, mai precizează directoarea Gina Chivulescu, „spectacolul va fi de la ora 18.00 cu gala de premiere și spectacolul «Opera de trei parale», în regia lui Răzvan Mazilu, după gala de premiere”.

Juriul publicului, intrat în tradiție

Festivalul are, prin urmare, și un caracter competitiv, drept pentru care există și un juriu format din specialiști. Este vorba despre juriul format din conf. univ. dr. Maria Zărnescu, critic de teatru, regizorul Horia Suru și conf. univ. dr. Ștefania Cenean, scenograf.

Programul festivalului cuprinde producții ale teatrelor din București, dar și din provincie. „Avem invitat Teatrul de Comedie și Teatrul Evreiesc de Stat cu care și începem festivalul. Avem în festival  Teatrul «Nottara», avem UNTEATRU,  Teatrul «Excelsior», și teatre din provincie, cum am spus, Teatrul de Stat din Constanța, Teatrul «Bacovia» din Bacău, Teatrul «Maria Filotti» din Brăila și Teatrul «Toma Caragiu» din Ploiești”, a precizat directoarea Gina Chivulescu.

Juriului de specialiști i se adaugă și juriul spectatorilor, care a devenit o tradiție a festivalului de la Buzău. În prima zi din festival se vor alege, prin tragere la sorți, trei persoane care vor constitui juriul publicului.

Selecția spectacolelor a fost realizată de teatrologul Carmen Stanciu. Despre acestea, directorul teatrului buzoian face mențiunea că „sunt montări ale regizorilor de la Cristi Juncu, Răzvan Mazilu la Vlad Massaci și ale multor regizori care prin efervescența lor tinerească au pus în scenă spectacole foarte bune”.

Biletele pentru spectacolele festivalului se pot achiziționa online și în format fizic de la secretariatul Teatrului „George Ciprian”. „Avem pachete de prețuri, avem abonamente, așa că cine dorește poate consulta site-ul teatrului”, este mesajul directorului teatrului către publicul buzoian.

Conferința de presă de deschidere a festivalului a fost un bun prilej pentru directorul Teatrului „George Ciprian” pentru a face o scurtă incursiune în istoria acestui festival, reamintind că el se organizează de 19 ani, timp în care a purtat diferite titulaturi. Din 2017 imaginea acestui festival a fost reinventată sub titulatura de  „Buzău iubește teatru”. „În cei 26 ani de teatru spectatorii și-au exprimat dragostea de teatru la Buzău”, spune directoarea Gina Chivulescu, care spune că de aici vine și numele „Buzău iubește teatrul”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker