joi, 09 iulie 2020

Bustul Mareșalului Averescu de la Buzău, finanțat de europarlamentarul Eugen Tomac

Oficialități locale, reprezentanți ai Diviziei 2 Infanterie Getica și ai Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, alături de simpli buzoieni au luat parte în această dimineață la dezvelirea bustului Mareșalului Alexandru Averescu la Buzău. Bustul este amplasat în apropierea intrării în Parcul Crâng și a fost realizat cu ocazia aniversării înființării Armatei a 2-a, al cărei prim comandant a fost generalul de divizie, pe atunci, Alexandru Averescu.

Bustul Mareșalului Averescu a fost realizat de artistul plastic Valentin Tănase (directorul studioului de arte plastice al Armatei), realizarea lucrării de artă fiind finanțată de europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, născut în Basarabia în aceeași localitate ca și Mareșalul Averescu.

Alături de autoritățile locale, prefectul Carmen Ichim, președintele consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, primarul Constantin Toma, la eveniment a fost prezent și generalul de brigadă Marian Bodea, șeful direcției Operații din cadrul Statului Major al Apărării.

După ceremonialul de dezvelire al bustului, evenimentul a continuat cu o slujbă religioasă oficiată de Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei ÎPS Ciprian alături de un sobor de preoți.

„A fost o provocare să realizez bustul mareșalului”

Este o mare onoare pentru mine să fiu desemnat să realizez bustul mareșalului Averescu. Când primesc sarcina de a realiza o lucrare de artă reprezentând o personalitate istorică, mă documentez în legătură cu biografia sa, epoca în care a trăit, datele referitoare la costumație și toate detaliile. Încerc să descopăr inclusiv temperamentul și felul de a fi al respectivei personalități. De multe ori caut și aspecte secundare, anecdotice ale vieții sale din dorința de a-l reprezenta cât mai real. Pentru mine a fost o provocare să realizez bustul mareșalului Alexandru Averescu”, a declarat artistul Valentin Tănase, colonel în rezervă.

„Sunt născut în comuna Mareșal Averescu din Basarabia”

Sunt prezent aici după ce în urmă cu câțiva ani am răspuns solicitării venite din partea Fundației <Mareșal Alexandru Averescu> (n.r. – de a finanța bustul) din dorința de a păstra vie memoria celor care au scris pagini din istoria României. Sunt aici pentru că sunt născut în comuna Mareșal Averescu din Basarabia și am fost călăuzit de opera mareșalului, un fiu al Basarabiei. Sunt onorat că m-ați invitat astăzi aici”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac.

„Este un moment istoric”

Este un moment istoric ce se înscrie în linia pe care am început-o acum trei ani, de a ne recupera istoria prin marile ei valori. Am primit cu mare plăcerea propunerea domnului general Gheorghiță Vlad de a dezveli aici bustul unuia dintre românii adevărați”, a declarat primarul Constantin Toma.

„O încercare de a nu uita o figură emblematică a istoriei noastre”

„Evenimentul de astăzi este urmarea unui demers pe care Fundația <Mareșal Averescu> l-a inițiat din dorința de a valoriza și a nu uita o figură emblematică a istoriei noastre. Mareșalul Averescu, personalitate română de seamă și om politic, este un simbol al Armatei și al întregii societăți”, a declarat general maior Gheorghiță Vlad, comandantul Diviziei II Infanterie Getica, al Garnizoanei Buzău și președintele Fundației „Mareșal Averescu”.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane și defilarea Gărzii de Onoare.

1 COMENTARIU

  1. Admirabil! Averescu merita un bust ptr cei 11 000 de tarani omorati de armata condusa de el in 1907.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!