Economic

Bunge, printre cei mai mari importatori din Ucraina

Importurile României din Ucraina aproape s-au dublat ca valoare într-un an: cinci din cei mai mari zece importatori sunt comercianţi de cereale şi îngrăşăminte.

România a importat bunuri în valoare de 2,2 miliarde de euro în 2022 din Ucraina, în creştere cu 66 la sută faţă de anul anterior. Cerealele și îngrășămintele sunt produsele care au venit cu precădere din țara vecină aflată în plin război, potrivit statisticilor.

Pe primul loc în topul celor mai mari importatori din Ucraina se află compania Aptiv Technology Services & Solutions, parte a Delphi Corporation, care operează în România din 1997 şi are trei fabrici care produc sisteme electrice şi electronice pentru industria auto.

Următoarele două poziţii sunt ocupate de companiile Liberty Galaţi, cel mai mare producător de oţel din ţară, şi Bunge România, cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui. Americanii de la Bunge au cumpărat floarea-soarelui din Ucraina, dat fiind preţul mai mic al seminţelor faţă de cele produse în România. Cu toate acestea, uleiul produs în fabrica din Buzău, cu floarea-soarelui din Ucraina, se vinde la un preț mult mai mare în magazinele din România, comparativ cu uleiul din Ucraina.

Cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde de lei, Bunge România ocupă locul 17 în topul firmelor prelucrătoare. Bunge deține o fabrică de biodiesel la Lehliu, una de ulei la Buzău și alte facilități la Iași și Traian. Fabrica de ulei din Buzău și-a început activitatea în anul 1976. În anul 2007, Bunge a cumpărat de la Agricover fabrica de ulei din Buzău, amplasată în sudul României, în inima regiunii producătoare de semințe de floarea soarelui. În fabrica din Buzău, Bunge realizează activitățile de procesare, rafinare și îmbuteliere pentru semințele de floarea-soarelui.

Articole similare