Cultură

FOTO/ Peste 100 de tineri, voluntari la Teatrul „George Ciprian”

În pragul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului „Buzău Iubește Teatrul”, peste 100 de adolescenți din liceele buzoiene s-au înscris pentru voluntariat; buzoienii se vor întâlni cu mulți dintre aceștia  atunci când vor trece pragul teatrului în cele opt zile de festival. Cu alții se vor întâlni însă și în celelalte zile de spectacol de peste an, pentru că prezența lor la Teatrul „George Ciprian” a devenit o normalitate.

Teatrul „George Ciprian” a deschis programul de volutariat, coordonat de departamentul PR, în anul 2019. Primele înscrieri s-au făcut în perioada de  festival „Buzău Iubește Teatrul”. La începutul anului 2020, teatrul buzoian avea un grup de circa 80 voluntari, elevi de liceu. Atunci, din cei 80 de voluntari, 20 au fost selecționați ca voluntari ai stagiunii.

„Am dorit această separare deoarece am ținut să le recunoaștem meritele pentru implicare. Asta nu înseamnă că cei rămași în grupul de voluntariat doar pe perioada Festivalurilor nu aveau posibilitatea, în continuare, de a participa la acțiunile și evenimentele Teatrului «George Ciprian». Dimpotrivă, din dorința de a deveni voluntarii STAGIUNII au devenit mai activi, cu o mai mare dorință de implicare în activitățile de voluntariat”, se arată într-o scurtă prezentare a situației voluntarilor pe siteul instituției de cultură.

Prezența voluntarilor tineri în viața Teatrului „George Ciprian” a fost benefică atât pentru ei – pentru că a contribuit la formarea și dezvoltarea unor  abilități utile mai ales pentru cei care intenționează să urmeze studii universitare în domeniul artelor sau al comunicării -, dar și pentru instituția de cultură care a căpătăt o vizibilitate foarte mare în rândul spectatorilor cu vârste de la 14 la 23 de ani, întrcât voluntarii  au contribuit și la distribuirea și promovarea evenimentelor în timp real pe rețelele de socializare pe care tinerii și adolescenții le frecventează.

Despre această nouă strategie de promovare a Teatrului „George Ciprian” în centrul căreia se află tinerii am discutat cu directorul Gina Chivulescu, într-un moment în care instituția pe care o conduce se afla la cea de-a doua premieră din acest an, și cel de-al doilea spectacol pentru copii în decurs de nici jumătate de an. „Este prima premieră pentru copii din acest an, pentru că, la sfârșitul lunii noiembrie 2022, am avut «Lampa lui Aladin», cu mare succes la public.  Era necesar să avem o secție de teatru pentru copii, pentru că ei sunt viitorii spectatori ai teatrului și trebuie să ne preocupăm de acest lucru, astfel încât teatrul să aibă spectatori și în viitor. De aceea, am creat acest cadru în care am adus actori din Buzău și profesori de actorie, care predau și la Liceul de Arte «Margareta Sterian», care au și jucat pe timpul când erau elevi, au terminat Actoria și s-au întirs la Buzău; era păcat să nu apelăm la ei. Avem și un regizor bun din Buzău pentru spectacole pentru copii”.

Voluntarii pe care îi are  acum Teatrul „George Ciprian” provind de la mai multe licee din municipiul Buzău, dar, în mod deosebit s-a realizat o apropiere de Liceul de Arte. „Am zis să continue la teatru ceea ce învață la clasă și să vadă cum este să joace alături de profesorii de la clasă. Au și ei producții acolo, dar pe scena unui teatru este o altă energie. Nu știu dacă toți vor urma actoria, dar îi va ajuta cu siguranță în foarte multe profesii, dacă vor dori să facă jurnalism, sau ceva legat de comunicare, chiar și pe Drept. Partea de comunicare este îmbogățită dacă vin aici să-și depășească cumva emoțiile”, explică directoarea Gina Chivulescu.

Dincolo de abilitățile legate de comunicare, de departe, câștigul cel mai mare al voluntarilor are legătură cu prieteniile pe care și le fac aici. De aceea, directoarea Gina Chivulescu a lansat invitația de a veni către teatru tuturor liceenilor care doresc să se îmbogățească cu noi prieteni și, în același timp să câștige experiență atât pe partea de socializare, cât și pe cea de dezvoltare personală. „Noi nu ne adresăm doar Liceului de Arte, ci îi așteptăm pe toți elevii care vor să vină aici. Se va face casting atunci când există producții. Dar este o colaborare frumoasă cu Liceul de Arte; doamna director de acolo a fost foarte încântată, și părinții au fost, de asemenea, încântați. Avem și voluntari la teatru, în jur de 100, dar cei mai activi sunt în jur de 60.”

 Teatrul „George Ciprian”, deschis pentru adolescenții tuturor liceelor

Ușile teatrului sunt larg deschise și către elevii care au abilități în a scrie, a relata povești, evenimente ce se petrec acolo, pe scenă, cu sau fără public spectator. De aceștia se ocupă în mod deosebit Georgiana Vlădoiu, PR-ul instituției de cultură, care lucrează cu ei la realizarea unei reviste a voluntarului. „Georgiana lucrează cu ei la o revistă a voluntarului, foarte bine făcută, în care sunt interviuri pe care ei le iau actorilor; mai sunt și interviuri ale voluntarilor, opinii, pe partea de dezvoltare personală; este o muncă pe care o fac cu plăcere”.

Și alte arte sunt valorificate la teatru, motiv pentru care aici se regăsesc și copii pasionați de fotografie, spre exemplu. „Au ocazia să facă și fotografii, sunt implicați în foarte multe activități, până și în distribuție. Se promovează și pe ei, dar ne promovează și pe noi în rețelele de socializare în comunitățile de tineri. Ei postează în timp real din timpul spectacolului, ne promovează spectacole atunci când sunt programate acestea. Am zis să lucrăm mai mult pe partea aceasta. Au fost doi ani de zile în care am fost rupți unii de alții și încercăm să recuperăm”, explică directoarea Gina Chivulescu, relația de sprijin recirpoc, de colaborare pe toate planurile artelor, pe care instituția pe care o conduce a creat-o, de câțiva ani buni, cu tinerii voluntari.

Prima revistă a Teatrului „George Ciprian”, lansată la festival

Prima revistă a teatrului buzoian va fi lansată în perioada festivalului „Buzău Iubește Teatrul” ajuns la ediția a XVIII-a. Revista este în lucru și voluntarii au un cuvânt de spus în realizarea ei sub coordonarea Georgianei Vlădoiu. „Este prima revistă a teatrului. Au mai existat programe ale spectacolelor și chiar un ziar care a apărut pe timpul festivalului; am mai editat o carte pe timpul pandemiei, scrisă de tineri. Acum încercăm cu voluntarii noștri să ducem lucrurile mai departe. Aceștia, sub îndrumarea Georgianei, vor realiza această revistă, care va fi o adevărată carte de vizită a teatrului realizată de  tineri, așa cum ne văd ei. De aceea, ne dorim foarte mult să-i implicăm”, afirmă directoarea Gina Chivulescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker