Economic

Bunge, al treilea cel mai mare importator român în 2022

România a cumpărat anul trecut mâncare în valoare de peste 13,2 miliarde de euro și a exportat de 11,9 miliarde de euro, astfel că deficitul comercial a ajuns să treacă de pragul de 1,2 miliarde de euro, de 2,1 ori mai mare față de anul anterior, conform datelor finale aferente lui 2022 ale Institutului Național de Statistică. Deficitul comercial cu produse agroalimentare a sărit în 2022 de pragul de 1 miliard de euro, fiind de 2,1 ori mai mare comparativ cu 2021. Importurile din Ucraina au crescut cu 758 la sută.

Importurile s-au majorat cu 30,2 la sută, comparativ cu 2021 și mai mult decât exporturile, care au fost 24,8 peste nivelul din 2021. Cea mai valoroasă marfă a fost adusă din Germania (1,9 miliarde de euro), Ungaria (1,5 miliarde de euro), Polonia (1,1 miliarde de euro) și Ucraina (1 miliard de euro). Surpriza anului vine din Ucraina care a urcat de pe poziția a 16-a pe locul patru, după o creștere de 758 la sută.

Cei mai mari trei importatori ai anului trecut sunt LIDL, Kaufland și Bunge, liderul pieței de profil. Împreună, aceștia au generat importuri de 1,8 miliarde de euro, adică 13,7 la sută din valoarea totală a importurilor de produse agroalimentare ale României, arată o analiză Economica.net.

Cu un an în urmă, Bunge a fost al patrulea cel mai mare importator, semn că România are nevoie de tot mai mult import. Compania operează la Buzău și Lehliu două fabrici care produc ulei rafinat pentru consumul uman și respectiv șroturi, biodiesel și uleiuri vegetale brute.

Urmează retailerul german Metro Cash&Carry, Ferrero România, compania locală a grupului italian cu același nume, prin care se distribuie pe plan local brandurile Ferrero și Cargill Agricultura SRL, unul dintre cei mai mari traderi de cereale din România. Cargill este însă și al treilea cel mai mare exportator de produse agroalimentare din România.

Nu în ultimul rând, printre cei mai mari 10 importatori de alimente se mai numără retailerii Profi Rom Food (poziția a 7-a) și Rewe, proprietarul lanțului Penny (poziția a 9-a), dar și traderul Cofco Internațional România (fosta Nidera), parte a celei mai mari companii din industria agroalimentară din China și Nestlé România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de dulciuri, cafea şi mâncare pentru animale de companie.

În total, cei mai mari 10 importatori de produse agroalimentare au adus în țară marfă în valoare de 2,8 miliarde de euro, reprezentând 21,2 la sută din valoarea totală a importurilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker