Administrație

Buget adoptat în unanimitate, controverse pe… garduri vii

Pe parcursul ședinței extraordinare a Consiliului Local Buzău de joi, au fost votate mai multe hotărâri importante, dar s-au dez­bătut și anumite subiecte de interes public. Astfel, de departe cea mai importantă dintre hotărâri a fost cea privitoare la bugetul local pe 2022, care s-a adoptat cu unanimitate de voturi, motiv pentru care, primarul Constantin Toma a ținut să le mulțumească tuturor consilierilor.

„Vă mulțumesc pentru aprobarea bugetului local pe 2022. Este un buget istoric pe capitolul de investiții. Ne vom lupta să îl ducem la capăt așa cum trebuie, respectiv, toate proiectele prinse acolo să le ducem la bun sfârșit, până la sfârșitul anului. Și, bineînțeles, prin studiile (de fezabilitate, n.r.) pe care le-am comandat prin acest buget aprobat de către dumneavoastră, să putem atrage cât mai mulți bani din fonduri europene. Vă mulțumesc mult!”, a spus primarul Buzăului.

Unul dintre subiectele de dispută a fost cel ­refe­ritor la soarta gardurilor vii din oraș, care au început să dispară din jurul blocurilor, spre nemulțumirea unora dintre locatari, care, în ­une­le locuri, își amenajaseră adevărate anexe în spațiile îngrădite.

Rolul apărătorului locatarilor nemulțumiți și al gardurilor vii a fost asumat de consilierul USR Petrică-Irinel Cîrstea, care s-a arătat indignat de decizie și l-a somat pe primarul Constantin Toma să justifice decizia desființării acestor arbuști. Consilierul USR s-a declarat în favoarea păstrării gardurilor vii, pentru utilitatea lor ecologică, aceea de a furniza oxigen și a susținut că, din contră, la nivel municipal, ar trebui plantați mai mulți arbori.

Totodată, Cîrstea a insinuat că la baza deciziei de desființare s-ar afla un interes economic, acela de a menaja societatea Urbis, cea care se ocupă, în pre­zent, de întreținerea gardurilor vii, și care, astfel, ar scuti timp și bani.

„Primăria nu este o întreprindere pentru profit, ci ea trebuie să furnizeze bunăstare. Eliminarea gardurilor vii nu ar trebui să se facă pentru eficiența economică a Urbis, iar gardurile vii ar trebui să ră­mână acolo pentru că ele ne dau oxigen. Nu ar trebui să gândim în acești termeni. Trebuie să plantăm cât mai multe garduri vii și câți mai mulți arbori în municipiul nostru. Nu e vorba despre eficiența economi­că, ar trebui să nu avem astfel de discuții”, a spus Petrică Cârstea, în pledoaria sa.

Primarul Toma l-a lămurit, însă, pe consilier, spunând că decizia desființării gardurilor vii nu a fost de natură financiară, ci pentru că acestea au devenit ade­vărate gropi de gunoi în ultimii ani, iar, pe lângă aceasta, țânțarii se refugiază în ele pe timpul verii. Totodată, edilul a ținut să menționeze că desființarea lor nu echivalează cu ­eli­minarea totală a spațiilor verzi, ci locatarii sunt încurajați să planteze, pe locu­rile libere, flori sau să își amenajeze grădini cu legume, cum, de altfel, unii dintre ei au și făcut.

În prezent, Primăria are la activ circa 60-70 de contracte semnate cu locatarii blocurilor, ce privesc întreținerea spațiilor res­pective, lucru pe care edilul îl încurajează. „Decizia luată pentru gardurile vii nu a fost din punct de vedere financiar, economic. Decizia de a scoate gardurile vii a fost luată pentru că este în vigoare încercarea de a desființa gropile de gunoi, realizate în spa­tele acestor garduri vii. Inclusiv țânțarii se adună tot acolo peste zi și seara vin la bătaie. Aceste garduri vii sunt din ce în ce mai îmbătrânite, sunt rare și au ajuns să ascundă mizeria, până la urmă. Asta este realitatea în momentul acesta. Din această cauză, acolo unde s-au desființat, în anii trecuți, gardurile vii, a apărut inițiativa oamenilor de a planta flori, de a planta legume și acele locuri s-au îmbunătățit. Avem, cred că în jur de 60-70 de contracte semnate deja în anii trecuți cu oameni, locuitori din blocuri, care își îngrijesc spațiile, pentru că acum este și soare. Înainte, gardul viu fiind înalt, ținea umbră și nu creștea nimic”, a precizat primarul Toma.

Constantin Toma a mai spus că anul trecut, în municipiul Buzău, au fost plantați peste 11.000 de arbori, însă, nu toți au prins rădăcini, din diverse motive. Cu toate acestea, municipalitatea nu renunță la ideea extinderii spațiilor verzi din oraș, fiind în plan mai multe proiecte în acest sens.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker