Sport

Bilete de Paris pentru Ovidiu și Edi

Cei doi tenismeni, singurii buzoieni calificați la Olimpiadă

Componență sută la sută buzoiană, la Jocurile Olimpice, în proba de simplu masculin la tenis de masă. Ovidiu Ionescu și Edi Ionescu vor lupta pentru tricolor într-una dintre cele mai spectaculoase și mai dificile întreceri de la Paris, proba de simplu masculin a sportului cu bila de celuloid. Românii au obținut calificarea grație clasărilor bune în topurile internaționale, dar și a rezultatelor bune obținute la turneele din acest an.

Criteriile de calificare impuse de Federația Internațională și de Comitetul Olimpic Internațional vizează, în principal, performanțele obținute la campionatele europene, la cele internaționale și la turneele de calificare la Olimpiadă. Nu în ultimul rând, contează foarte mult clasamentul mondial.

„Țările participante la Olimpiadă nu pot califica mai mult de doi jucători la Olimpiadă. În momentul în care se publică clasamentul mondial, unul dominat de jucătorii asiatici, China, Japonia sau Coreea de Sud sunt oarecum restricționate”, a clarificat, pentru OPINIA, algoritmul calificării, buzoianul Cristinel Romanescu, președintele Federației Române de Tenis de Masă. Astfel, Ovidiu Ionescu, numărul  45 mondial, s-a calificat de pe o poziție fruntașă la Jocurile Olimpice. Eduard Ionescu, situat pe poziția 72 în ierarhia mondială, merge, de asemenea, la Paris.

„Sunt entuziasmat să văd cum o să fie acolo, pentru că este totul nou. Este visul oricărui sportiv, încă de la debut, să ajungă la Jocurile Olimpice. Și eu sunt curios cum voi face față presiunii, dar cred că va fi o presiune constructivă. Olimpiada are ceva special, este greu să te califici, trebuie să ai un parcurs foarte bun în cei patru ani dintre evenimente. Pentru mine, care priveam la televizor când eram mic, e un vis împlinit. Calificarea constituia obiectivul principal, în acest an”, a declarat pentru OPINIA Edi Ionescu, al 92-lea sportiv român calificat la Olimpiadă.

Obiectivele celor doi sunt cât se poate de îndrăznețe, însă șefii federației sunt conștienți că un parcurs bun la Paris depinde și de un pic de noroc la tragerea la sorți programată în luna iulie. Pentru România, însăși calificarea celor doi buzoieni la turneu reprezintă o realizare.

A existat o mică îndoială, mai ales că în luna iulie anul trecut eram locul 190 mondial. Am avut o perioadă mai nefastă, dar care m-a ambiționat foarte mult. Iată că acum sunt 45 mondial, aproape cel mai bun clasament pe care l-am avut vreodată. Asta îmi dă multă încredere pentru concursul de la Paris. Pentru Eduard mă bucur foarte mult, a dat dovadă că viitorul sună bine în tenisul românesc. Mare bucurie să fiu calificat la două probe. La dublu mixt, chiar cred că putem face o surpriză, mai ales că în ultimele douăsprezece luni am învins locurile 2 și 3 mondial. Sunt doar 16 echipe, iar cu o tragere la sorți favorabilă sunt convins că putem face surpriza. De ce nu, o medalie olimpică”, susține Ovidiu Ionescu într-o declarație pentru OPINIA.

Ovidiu Ionescu speră, totuși, la o medalie, în proba de dublu mixt, acolo unde face pereche cu Bernadette Szocs. Cei doi au fost dureros de aproape de o medalie la cel mai recent Festival al Jocurilor Olimpice, cel de la Tokio, acolo unde s-au clasat pe locul 5.

România este, la tenis de masă, a patra țară în ierarhia tenisului mondial și prima din afara Asiei. Această performanță este cu atât mai notabilă cu cât în lotul național nu există niciun jucător asiatic.

Articole similare