Politic

Liberalii au boicotat festivitatea de înmânare a certificatelor de consilier judeţean

Miercuri la prânz, în sala D. Filipescu a Consiliului Județean, a fost organizată festivitatea de înmânare a certificatelor doveditoare pentru consilierii judeţeni şi preşedintele ales al instituției, pentru mandatul 2024-2028, care va începe din luna octombrie, când cel în curs, 2020-2024, va înceta. Evenimentul a fost organizat în conformitate cu o adresă a Biroului Electoral Central, care a dispus investirea consilierilor județeni și a președintelui Consiliului Județean, aleși în urma scrutinului din 9 iunie 2024.

„După două luni extrem de intense, după ce am trecut prin alegeri mai complexe şi mai intense decât au fost vreodată în perioada postdecembristă, am reuşit să asigurăm o normalitate, să trecem Buzăul, dacă nu neapărat printr-o furtună, a fost o perioadă complicată, pornind de la cele patru nominalizări ale Biroului Electoral Judeţean, apoi continuând cu provocările cărora am fost nevoiţi să le facem faţă sub toate aspectele (…) Astăzi se încheie această epopee a alegerilor locale şi am decis, conform obligaţiilor legale, să facem acest eveniment – festivitatea de înmânare a certificatelor”, a fost mesajul de început al Prefectului de Buzău, Daniel Ţiclea. Membrii BEJ au primit câte un buchet de flori din partea preşedintelui şi a Consiliului Judeţean în exerciţiu.

Judecătoarea Paraschiva Dumitru, preşedintele Biroului Electoral Judeţean, a înmânat, pe rând, certificatele doveditoare de consilier judeţean, primii fiind reprezentanţii Partidului Social Democrat, câştigătorul scrutinului din 9 iunie cu 54,76 la sută dintre portofoliile de consilieri judeţeni, respectiv 21 de locuri, la care se adaugă votul preşedintelui Consiliului Judeţean, social democratul Lucian Romaşcanu, pentru care au votat 60,37 la sută dintre alegători, adică 116.426 voturi exprimate. Dintre social democraţi au absentat, motivat, trei dintre nou aleşii consilieri judeţeni, inclusiv noul preşedinte al Consiliului Judeţean, Lucian Romaşcanu, a cărui agendă de senator şi purtător de cuvânt al PSD a impus prezenţa la Bucureşti. La rândul lor, au fost prezenți cei patru consilieri judeţeni din partea AUR.

În schimb, Adrian Mocanu, Carmen Ichim şi ceilalţi cinci liberali care şi-au câştigat dreptul de a intra în componenţa noului Consiliu Judeţean au boicotat evenimentul. La întrebarea din partea presei privind motivul absenței, judecătoarea Paraschiva Dumitru a explicat că liderul liberalilor buzoieni, Adrian Mocanu, a trimis, înaintea orei de debut a evenimentului, un e-mail pe adresa BEJ Buzău, prin care aduceau la cunoştinţa forului care a coordonat alegerile din 9 iunie că, din punctul de vedere al PNL scrutinul încă nu este încheiat. Motivul: BEC (Biroul Electoral Central) nu comunicase rezultatul contestaţiei alegerilor de la Balta Albă. Judecătoarea Paraschiva Dumitru a spus că Biroul Electoral Judeţean a fost informat de Biroul Electoral Central că diferendul de la Balta Albă, Buzău, a fost soluţionat, dar nu a adăugat alt comentariu referitor la decizia liberalilor de la Buzău, de a boicota festivitatea.

Componenţa noului Consiliu Judeţean

  • Lucian Romaşcanu (PSD) – preşedinte
  • Consilieri judeţeni PSD: Adrian Robert Petre, Claudiu Constantin Damian, Raluca Ecaterina Alexandru, Răzvan Dedu, Costin Stanciu, Violeta Rafaela Predonescu, Ciprian Mirce Posea, Laurenţiu Irinel Ionaşcu, Ionel Dobriţă, Cristina iuliana Iacob, Claudiu Voicu, Marian Savu, Sorin Valentin Stan, Valentin Manolache, Ionuţ Sebastian Dragomir, Eugen Cristinel Dinu, Nicoleta Briana Ioniţă, Faustin Doru Scântei, Marian Bârlă, Silviu Marius Suditu.
  • Consilieri judeţeni PNL: Adrian Mocanu, Carmen Ichim, Constantin Mircică, Vasile Dobre, Claudiu Corcodel, Rodica Coman, Adrian Zoican.
  • Consilieri judeţeni AUR: Cozmin Dinu, Marius Valentin Roman, Dorin Muraru, Constantin Cristescu.

Articole similare