Cultură

Biblioteca Județeană, despre Moș Tarcoci, în amintirea marelui D. Serbescu-Lopătari

Biblioteca Județeană deține o colecție de manuscrise originale aparținând lui Dumitru Serbescu-Lopătari, buzoianul s-a născut în comuna Mânzălești și este recunoscut și drept autorul care a lăsat în urma sa volumul „Legendele Penteleului”, carte inspirată de Moș Tarcoci (personaj local). El a fost învățător, animator cultural, prozator, autor de cărți pentru copii și publicist și s-a stins din viață pe 12 aprilie, în anul 1954,  la vârsta de 71 de ani.

Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău, care deține mai multe manuscrise originale ale lui Dumitru Serbescu-Lopătari, fotografii și un portret al omului de cultură realizat de ginerele său, Laurențiu Stan, ni-l readuce în atenție, astăzi, la 67 de ani de la plecarea sa din această lume.

În secțiile bibliotecii puteți găsi volumul „Dumitru Serbescu-Lopătari: Penteleu – Povestiri și Legende”, ediția a II-a, ce poartă dedicația lui Alex. Oproescu, oferită după o șezătoarea literară la Brăiești: „în amintirea marelui D. Serbescu-Lopătari și a inspiratorului celor scrise aici, Moș Tarcoci, pe care editorul i-a cunoscut, copil fiind în Nehoiu, cu multă considerație pentru tradiția culturală a Buzăului, pentru cititorii Bibliotecii V. Voiculescu”.

„Dumitru Serbescu-Lopătari a avut o bogată experiență de dascăl, organizator de școală și cămin cultural (<Lumina> din Lopătari, înființat în anul 1908), fiind în același timp, autor de manuale didactice, culegător de folclor, traducător din Frații Grimm, fondator de reviste: <Vremea nouă>, <Sfatul sătenilor>, <Tribuna învățătorimii>. Este înmormântat în Cimitirul Dumbrava din Buzău.

Figură legendară a zonei Penteleului, Moş Tarcoci a fost un veritabil depozit ambulant de cântece, snoave şi povestiri, cât să umple o întreagă bibliotecă. Moșul era analfabet, dar asta nu l-a împiedicat să fie un excelent povestitor, și creator oral al legendelor din zonă. Cioban autentic, a colindat la pas cu turmele sale, toți munții Buzăului și Vrancei, a cunoscut pe cei mai importanți oameni ai perioadei sale”.

Moș Tarcoci, originar din satul Goidești, județul Buzău, a fost o figură legendară a timpului său. Localitatea sa de baștină era în anul 1892, conform lui Basil Iorgulescu, cea mai întinsă comună din județul Buzău. Cei mai falnici munți din județ se găseau  în Goidești. Moș Tarcoci este inspiratorul „Legendelor Penteleului”, carte scrisă de renumitul învățător  D. Șerbescu-Lopătari.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker