Actualitate

Bau-baul amenzilor de la recensământ. Câți buzoieni au fost sancționați

La nivel național, peste 900.000 de persoane nu au vrut să răspundă la chestionarele de la recensământ și, cu toate acestea, doar 89 au fost amendate. Sancțiunile aplicate oamenilor care au refuzat participarea la recensământ sau care au împiedicat desfăşurarea recensământului se ridică la 125.300 de lei, arată analiza Economica.net. Peste 914.000 de oameni nu au fost recenzaţi – fie prin autorecenzare, fie prin intermediul recenzorului – până la finalul zilei de 31 iulie 2022, ultima zi a recensământului, arată datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică. Aceştia sunt oamenii care au refuzat să participe la recensământ fie explicit, fie tacit.

„4,8 la sută din numărul total al populaţiei rezidente nu a fost recenzată, iar acest procent reprezintă populaţia totală care nu a fost recenzată: persoane care au refuzat explicit sau tacit recenzarea, care nu au vrut să se autorecenzeze și nici să primească vizita recenzorului (populație necontactată)”, au răspuns pentru Economica.net oficialii INS.

Institutul Național de Statistică (INS) a tot precizat în comunicatele de presă transmise în lunile mai și iunie 2022 că participarea la recensământ este obligatorie și cine va refuza să ofere informațiile necesare va fi amendat. Informaţiile privind amenzile pe care le riscă oamenii care refuză să participe la recensământ sau care oferă informaţii eronate sau incomplete, reglementate prin OUG 19/2020, au fost incluse în multe dintre ştirile din presă despre desfăşurarea recensământului. Sub ameninţarea unei potenţiale amenzi, unii dintre respondenţi au revenit de mai multe ori asupra chestionarelor de recensământ, solicitând ajutorul recenzorilor în centrele fixe de recenzare.

Amenzile pentru persoanelor fizice în cadrul recensământului s-au aplicat în baza articolului 54, alineatul (1), litera a) sau b) din OUG 19/2020.

(1) Constituie contravenții următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:

a) împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului;

b) refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete.

(2)  Contravenţiile prevăzute la alineatul (1) literele a) şi b) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei.

 12 persoane au primit amenda maximă de 3.000 de lei, mai arată sursa citată. Menționăm aici un cetățean din Ezeriş (Caraş-Severin); şapte persoane din Mehedinţi și câte o persoană din Cluj-Napoca, Galaţi, Buzău, Hunedoara. Cele mai multe amenzi au fost aplicate persoanelor fizice din judeţele Bihor (15), Vaslui (11), Mehedinţi (9 amenzi) şi Alba (9 amenzi).

La nivelul județului Buzău, patru cetățeni au fost sancţionaţi cu amenzi în cuantum total de 7.000 de lei. Defalcat, un buzoian a fost sancţionat cu 2.000 de lei, un altul cu 3.000 de lei, iar alți doi au fost sancţionaţi cu amenzi de câte 1.000 de lei fiecare, în baza articolului 54 alineatul (1) litera b) din OUG 19/2020, au transmis oficialii Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău. Aceștia au fost sancționați pentru că au refuzat să răspundă sau  pentru că au furnizat informaţii incomplete.

Rezultatele Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021) arată o populație rezidentă a județului Buzău de 404.000 persoane (404.979 persoane), în scădere cu 46.000 locuitori (46.090 persoane) față de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populației rezidente este de sex feminin (208.000, reprezentând 51,5 la sută) și trăiește în mediul rural (249.000, reprezentând 61,6 la sută). Din punctul de vedere al mărimii populaţiei rezidente, judeţul Buzău se situează pe locul 20 în ierarhia judeţelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker