Cultură

„Batiste  de dragoste”, la Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”

Anul acesta, buzoienii care vor trece de Dragobete pragul Muzeului „Vergu Mănăilă” vor avea parte de momente inedite. Ei vor avea posibilitatea să-și realizeze propria batistă cu mesaje de dragoste cu materiale puse gratuit la dispoziție de Muzeu și se vor întâlni cu meșteri populari din zona Buzăului. Toate acestea se vor petrece pe 24 februarie, când va avea loc o nouă ediție a programului cultural-educativ „Dragobete vs. Sfântul Valentin”, organizat de  Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”. Această nouă ediție a programului cultural-educativ „Dragobete vs. Sfântul Valentin” cuprinde însă mai multe evenimente.

Muzeografii au pregătit, pentru această sărbătoare a dragostei,  vernisajul expoziției temporare „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei” deoarece, explică specialiștii în etnografie, „batista tradițională era prezentă în toate momentele importante din viața omului, însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii. Așa cum furca de tors, realizată cu multă migală de flăcăul îndrăgostit și dăruită fetei iubite, însemna intenția de căsătorie, tot așa batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste”. Expoziția cuprinde batiste din colecțiile Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, a Muzeului Olteniei Craiova, a Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, precum și din colecția personală a Rodicăi Petre.

La eveniment va paticipa conf. univ. dr. Ion Ghelețchi, prorector al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova, care va vorbi despre „Sărbătoarea Dragobetelui în spațiul Pruto-Nistrean”.

Păstrătoare ale vechilor tradiții din localitățile Lopătari și Mânzălești, Elena Moroianu, Rica Leu și fiica sa, Viorica Copăcel, vor exemplifica modul de realizare a batistelor tradiționale și vor depăna amintiri din vremurile când batistele cusute încă mai erau utilizate în lumea rurală buzoiană.

Evenimentul se va încheia cu filmul „Dochia și Dragobete Cap de Primăvară”, pus la dispoziție, cu generozitate, de Muzeul Național ASTRA, care va rula pentru cei prezenți.

 În tradiția populară, consemnată în „Dicționarul de simboluri și credințe tradiționale românești” a lui Romulus Antonescu,  se spune că în ziua de Dragobete băieții caută să sărute sau să ciupească măcar câte o fată sau caută să smulgă fetei o batistă sau betele. Tot aici se arată că „sărbătoarea se ține mai ales de către fete și flăcăi, dar și de tinerii căsătoriți; în zorii zilei, ei se spală, se piaptănă, se primenesc și, dacă timpul este frumos, pornesc după ghiocei și toporași în lunci, sau după rămurele înverzite, plecând întâi fetele apoi băieții; dacă vremea nu este prielnică, fetele se strâng pe la case, pe la rude sau pe la prietene, unde vin și băieții, caz în care cei care se iubesc își schimbă cuvinte de dragoste, în credința că astfel le va merge bine tot anul și că vor fi îndrăgiți; dacă în această zi o fată nu se întâlnește cu un băiat înseamnă că tot anul nu va fi iubită”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker