Administrație

Bani de la Ministerul Educației pentru înființarea unor centre de joacă în mai multe comune

Ministerul Educației a publicat lista finală a beneficiarilor admiși în cadrul apelului de proiecte intitulat „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementară”, ce va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În total, suma de 103 milioane euro va însemna finanțarea pentru crearea unor ludoteci și a unor centre de joacă, ce ar trebui deschise începând cu anul școlar 2023-2024, potrivit unui document al Ministerului Educației.

Pe lista proiectelor aprobate de minister se află și câteva localități din județul Buzău: Chiojdu, Gura Teghii, Cândești, Vernești, Calvini, Padina, Merei, Pârscov, Cilibia, Cănești, Poșta Câlnău, Chiliile, Scorțoasa, Bisoca, Gălbinași, Săgeata, Costești, Pogoanele și municipiul Buzău (cartierele Mihai Viteazu și Poștă).

Conform unei Hotărâri de Guvern aprobată la sfârșitul lunii decembrie 2022, s-a stabilit că „în localitățile în care nu există suficiente creșe și grădinițe se pot dezvolta servicii de educație timpurie complementare de tip ludotecă, grup de joacă, grădiniță comunitară, care vor putea funcționa ca structuri ale unităților de învățământ”. De înființarea ludotecilor și a centrelor de joacă se pot ocupa primăriile în colaborare cu părinți, ONG, inspectorate școlare sau operatori economici.

Una dintre prevederile proiectului se referă la existența unor spații oferite de unitățile de învățământ de stat și particulare acreditate – sau de alte instituții din comunitate, precum ONG, casă de cultură, cămin, biserică, bibliotecă etc., care pot fi cedate gratuit pentru a fi utilizate pentru înființarea și amenajarea unor astfel de servicii complementare, inclusiv pe perioada de sustenabilitate a proiectului -, cu minimum două săli de grupă adecvate organizării activităților specifice cu copii mici, cu acces la vestiar și un grup sanitar.

În cazul în care nu există spații în comunitatea în care s-a identificat nevoia de înființare a unui serviciu complementar, se pot achiziționa containere dedicate, dotate corespunzător și care vor rămâne în patrimoniul unității de învățământ de stat/particulare acreditate.

În total, cei 103 milioane de euro vor ajunge pentru dotările spațiilor ce vor deservi peste 20.000 de copii între 0-6 ani, în localitățile unde nu sunt creșe. Bugetele proiectelor se vor utiliza pentru achiziționarea de mobilier, echipamente și materiale necesare utilării spațiilor serviciilor complementare nou înființate și pentru achiziționarea materialelor didactice, a jucăriilor și a hranei pentru copii, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Grupele vor putea fi omogene sau eterogene ca vârstă, iar numărul de copii la grupă va fi, în medie, de 12 copii, dar nu mai puțin de opt și nu mai mult de 20, în conformitate cu prevederile legale generale referitoare la organizarea sistemului de învățământ preuniversitar.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker