Cultură

Banca de Gene: Cum folosesc doamnele planta preferată a Afroditei

Relația dintre femei și flori a fost o sursă de inspirație de-a lungul timpului pentru artiștii plastici, dar nu numai. Florile au fost asociate cu feminitatea în multe culturi, poate și pentru că au fost folosite în artă, dar și în ritualuri pentru a celebra frumusețea și puterea femeilor. În ziua de astăzi, florile continuă să joace un rol important în exprimarea sentimentelor, a iubirii și în celebrarea unor evenimente importante în cadrul ceremoniilor religioase, cum ar fi nunțile și botezurile, unde simbolizează bucuria, frumusețea și noile începuturi, dar și pentru a celebra „Ziua Îndrăgostiților”. Ne amintesc de această relație specială dintre flori și femei specialiștii Băncii de Resurse Genetice Vegetale, care fac o conexiune frumoasă între femei și una dintre florile despre care lumea a vorbit de-a lungul istoriei. Aflăm astfel că de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, Banca de Resurse Genetice Vegetale „sărbătorește nu doar realizările și contribuțiile femeilor în societate, ci și legătura lor profundă și ancestrală cu lumea plantelor medicinale, a florilor și a frumuseții per ansamblu”.

Printre plantele care au capturat imaginația și atenția femeilor de-a lungul timpului, ne mai spun specialiștii instituției buzoiene, se numără și „Origanum Majorana”, cunoscut sub numele tradițional de „Măghiran”. De ce Măghiranul? Pentru că există legende care susțin că  Măghiranul ar fi fost planta preferată a Afroditei, zeița greacă a frumuseții. La această legendă fac referire specialiștii Băncii care povestesc că „se credea că aceasta (n.r., Afrodita) ar fi împărțit semințe de măghiran pe pământ, binecuvântându-le pe femei cu iubire și fertilitate”.

O altă povestire despre puterile acestei plante pe care o amintesc specialiștii buzoieni vine din mitologia romană: „Se spune că Venus ar fi creat măghiranul din lacrimile sale, conferindu-i astfel atribute vindecătoare și ocrotitoare”, amintesc specialiștii, care asociază povestirea cu gestul mireselor de  a adăuga în cunună sau în buchetul lor câteva fire din această plantă.

Cercetătorii Băncii de Gene ne oferă însă informații și despre proprietățile certificate de știință despre această plantă miraculoasă îndrăgită de femei. Ei spun că pe lângă legendele sale, măghiranul este apreciat și pentru calitățile sale speciale pentru toate vârstele femeilor: „Măghiranul, o plantă cu frunze mici și flori delicate, nu doar că adaugă o notă aromatică distinctivă, ci este și purtătorul unor legende fascinante. De-a lungul secolelor, măghiranul a fost asociat cu diverse calități și beneficii pentru sănătate, în special pentru femei, de la proprietățile sale afrodiziace, până la capacitatea de a calma și de a restabili echilibrul hormonal”. Ei mai susțin că „puterile lui” stau în „conținutul său bogat în antioxidanți și substanțe active, măghiranul poate contribui la menținerea sănătății pielii, la echilibrarea sistemului hormonal și la reducerea stresului și a anxietății”.

Mulți români își aduc aminte de cântecele populare din vremea bunicilor, când măghiranul se folosea deopotrivă cu busuiocul pentru a face „farmece de dragoste”: „Foaie verde magheran / Pupați-aș coama, bălan / Fă-mă tânăr cum eram!…” sau „Foaie verde, măghiran / M-o făcut mama oltean…”, dar puțini mai știu azi că această plantă aromatică, înrudită cu menta și oregano, era folosită adesea în bucătăria din sudul țării, mai ales în Dobrogea și Oltenia.

Măghiranul este  doar una dintre  plantele cu o istorie încântătoare și cu beneficii remarcabile care ilustrează câteva dintre miile de conexiuni de netăgăduit între femei și natură, „iar sărbătoarea de azi (n.r., 8 martie) este și un omagiu valoros al acestei evidențe”, subliniază specialiștii, care își încheie exemplificarea relației echilibrului deosebit între plante, stare de bine și femei, cu un gând primăvăratic: „Vă mulțumim pentru toate darurile, dar în mod special pentru cel prin care faceți ca lumea să înflorească, indiferent de anotimp!”.

Un comentariu

  1. Este fascinant cum măghiranul, o plantă atât de modestă la prima vedere, deține o istorie și semnificații atât de bogate, împletindu-se cu mitologia și tradițiile legate de feminitate și vindecare. Mi se pare remarcabil cum plantele pot avea o asemenea încărcătură simbolică și terapeutică, reflectând legătura profundă dintre natură și cultura umană. Cum ar putea aceste cunoștințe tradiționale să inspire și să îmbogățească practicile moderne de sănătate și wellness?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker