Educație

Bacalaureat / „Cei care au fost surprinși de subiecte sunt cei care merg la mica ciupeală, știind că și anul trecut s-a dat Arghezi și Barbu”

Păreri împărțite după prima probă scrisă a Bacalaureatului, cea la Limba și Literatura Română. În timp ce unii concurenți s-au declarat surprinși că și anul acesta, la fel ca anul trecut, s-au dat subiecte din opera lui Tudor Arghezi, Ion Barbu și Lucian Blaga, unii profesori, citați de presa centrală, au fost de părere că pentru fiecare din acești poeți modernismul are altă manifestare, altă înfățișare. De asemenea, s-a spus că ermetismul barbian nu era tocmai un subiect de Bac, ci unul pentru specialiștii în literatură, extrem de complex.

„Că a fost ceva mai dificil pentru marea masă a absolvenților, asta e altceva”

De altă părere sunt însă profesorii buzoieni. Directorul Colegiului Hasdeu, profesorul de română Ionel Banu, crede că orice concurent avea posibilitatea de a face mai multe alegeri.

„Au fost subiecte normale pentru Bacalaureat. Putea să îi surprindă faptul că poeții moderniști s-au dat și anul trecut. Dar este un capitol de bază în partea de literatură care se ­stu­diază în liceu. Așa că este firesc să știi despre epoca interbelică, cu Bacovia, cu Blaga, Ion Barbu și Arghezi. Nu mi se pare nimic deplasat. Un om care își propune să fie și o persoană culturală când termină liceul trebuie să știe lucrurile astea. Acești poeți sunt recunoscuți în universalitate. Este adevărat că vorbim despre o abordare diferită a ­mo­dernismului în ceea ce îi privește pe acești poeți. Le-a picat Arghezi sau Ion Barbu, dar nu erau obligați să aleagă poezia ermetică a lui Barbu. Au fost elevi care au ales balada cultă, <Riga Crypto și Lapona Enigel>. Aveau de ales și aveau de unde să aleagă. La Blaga puteai să alegi arta poetică. Se poate să nu știi așa ceva? Apoi la Arghezi majoritatea nu s-a complicat și au mers pe <Testament> și au evitat <Psalmii>… Dacă nu voiai <Testament>, îți alegeai <estetica urâtului>, <Flori de mucegai>. Că a fost ceva mai dificil pentru marea masă a absolvenților, asta e altceva. Cred că mulți concurenți au fost surprinși că și anul trecut s-a dat Arghezi și Barbu. Cei care au fost însă surprinși sunt cei care merg la mica ciupeală, pe considerentul <hai că nu ne mai dă aia>. Nu te poți prezenta însă așa într-un examen de Bacalaureat”, a declarat prof. Ionel Banu.

Ce spun concurenții despre subiectele primite la Română

La profilul uman, elevii au primit la subiectele la română un eseu pe baza unui text poetic aparți­nând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu, iar la profilul real, aparținând autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga. Subiectul al doilea a fost comun pentru ambele profile: perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu, un fragment din „Venea o Moară pe Siret”. Tot la profilul real, elevii au avut de rea­lizat un eseu argumentativ privind pregătirea pentru un discurs și exerciții la pe text la prima vedere. Textul la prima vedere a fost „Amintiri de la Junimea din Iași”, de George Panu.

„Eu am învățat foarte bine Bacovia”

„Subiectele au avut un grad de dificultate la care mă așteptam. Mă așteptam ca la subiectul III să fie mai greu, dar am avut de ales dintre Bacovia și Blaga. Eu am învățat foarte bine Bacovia. La subiectul II am avut un fragment dintr-o narațiune și trebuia să vorbim despre perspectiva narativă… Subiectul I a fost abordabil. A fost despre discursul în public, cum pregătim un discurs public. Asta m-a ajutat foarte tare pentru că mie îmi era teamă de discursurile în public. Aș vrea să merg mai departe la ­Me­dicină. Chiar dacă nu am nevoie de o anumită medie la bacalaureat pentru a fi admisă, nu mă lasă sufletul să iau o medie prea mică”, a declarat Miruna Botan (profil real)

„Am nevoie de cel puțin media 9 la Bac. Nu am emoții”

„Subiectul III ne-a surprins că am avut din nou la alegere Ion Barbu care a fost și anul trecut. Eu am abordat Arghezi pentru că îl învățasem foarte bine. Subiectele I și II au fost destul de ușoare. La subiectul II ni s-a cerut să comentăm perspectiva narativă într-un text de Mihail Sadoveanu, iar la subiectul I ne-a picat un text despre Junimea. A fost ok. Mi se pare că a fost la fel de greu ca la Simulare. Vreau să merg mai departe la Relații Economice Internaționale în limba engleză, la ASE. Pentru asta am nevoie de cel puțin media 9 la Bac. Nu am emoții”, a declarat Iulia Beatrice Georgescu (profil uman).

„Am fost admis la Oxford. La română mă temeam cel mai tare”

„A fost mai ușor decât m-am așteptat, chiar dacă toată lumea credea că la subiectul III o să pice un text narativ, gen epic sau chiar dramatic. A picat poezie, dar au fost doi autori ușori și ne-am descurcat cu toții destul de bine. Eu am fost admis la Oxford și mai am nevoie ca media la Bacalaureat să fie cel puțin 9. La română mă temeam cel mai tare, dar a fost mai ușor decât mă așteptam. Acum aștept ­exa­menul de matematică și pe cel la fizică”, a declarat Cătălin Dumitru (profil real), șeful promoției 2019 a Colegiului Hasdeu, cu media 10.

„Mi-au plăcut subiectele. Vreau să merg mai departe la Conservator”

„Nu a fost nici mai ușor, dar nici mai greu decât mă așteptam pentru că examenul are o structură foarte bine stabilită. Mi-au plăcut subiectele. Am picat pe subiecte. Am avut de ales între Arghezi și Barbu și l-am ales pe Arghezi pentru că îmi place foarte mult, și cred eu că am scris ce trebuie. O să vedem rezultatele. Mi-a plăcut și textul de la subiectul I. Mie mi s-a părut mai ușor decât la Simulare, pentru că acum am apucat să învăț poezia. Nu am ținut cont de ceea ce s-a dat anul trecut. Unii colegi spuneau că nu învață Moromeții pentru că s-a sat la Bac-ul Olimpicilor. Nu am ascultat nici indicația asta și m-am pregătit cât de bine am putut din toată materia. Vreau să merg mai departe la Conservator, la Compoziție. Nu am nevoie de o anumită medie la Bac. Voi avea însă de dat șase examene în trei zile”, a declarat Dora Gaitanovici (profil uman), cea care a reprezentat Buzăul cu succes la Vocea României, Eurovision și Cerbul de Aur.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker