Politic

Avrămescu și-a început mandatul la ASF cu o ignorare a legii

Șefii Autorității de Supraveghere Financiară, instituția sub ai cărui ochi îngăduitori au falimentat mari asigurători din România, se vor bucura de sinecurile extrem de mari pe care le vor încasa aici, unii din postura de latifundiari și multimilionari. Potrivit datelor oficiale de pe site-ul instituției și din baza de date a Agenției Naționale de Integritate, doar șapte din cei nouă membri ai Consiliului ASF au împreună 60 de case și terenuri și 83 de conturi bancare. Facem precizarea că un loc din Consiliu este încă vacant, iar președintele, prim-vicepreședintele și doi vicepreședinți nu au binevoit să-și facă publică avuția pe site-ul ASF. Aceasta în condițiile în care Legea 176/2010 stipulează obligația depunerii declarațiilor de avere în termen de 30 de zile de la data numirii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este condusă de pe 19 decembrie 2023 de un nou Consiliu, cu un mandat de 5 ani, după cum urmează: Alexandru Petrescu (președinte), Gabriel Ioan Avrămescu (prim-vicepreședinte), Maria Gabriela Horga (vicepreședinte), Sorin Cristinel Mititelu (vicepreședinte), Ștefan Daniel Armeanu (vicepreședinte), Jozsef Birtalan (membru neexecutiv), Aura Gabriela Socol (membru neexecutiv), Ovidiu Răzvan Wlassopol (membru neexecutiv). Un al nouălea post de membru neexecutiv a rămas încă vacant.

Dincolo de controversa competenței celor care vor supraveghea piața asigurărilor din România, o scurtă trecere în revistă a declarațiilor lor publice de avere relevă câteva cifre de-a dreptul spectaculoase. Este greu de crezut că mai există în lumea civilizată o instituție de stat în care doar o parte din șefii săi să dețină împreună echivalentul unui mic oraș, dar România se poate lăuda cu așa ceva: șapte din cei nouă membri ai Consiliului ASF au împreună 60 de case și terenuri și 83 de conturi bancare.

Ce spune legea integrității

Potrivit Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, art. 4, al. (1), „declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii”. Suntem la sfârșitul lui ianuarie 2024, iar numirile oficiale au avut loc pe 19 decembrie, ceea ce înseamnă că cele 30 de zile au trecut de mult. Șefii ASF își încep, astfel, în forță mandatul, cu o încălcare a legii.

Deocamdată, doar patru membri ai Consiliului ASF și-au depus declarațiile de avere: Dan Armeanu, Jozsef Birtalan, Aura Socol și Ovidiu Wlassopol. Președintele Alexandru Petrescu, prim-vicepreședintele Gabriel Ioan Avrămescu și vicepreședinții Maria Gabriela Horga și Sorin Cristinel Mititelu nu au avut chef să respecte legea. Chiar și așa, pentru primii trei există informațiile disponibile pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), întrucât Petrescu era deja angajat în companii publice, iar Avrămescu și Horga erau parlamentari.

Prim-vicepreședintele Gabriel Ioan Avrămescu, deputat PNL de Buzău la data numirii în ASF, are un teren, două apartamente și două case. Avrămescu deține un Renault Megane și o motocicletă BMW și este singurul șef ASF fără conturi și bani puși deoparte. În schimb, are de returnat patru credite bancare, în valoare totală de 171.384 lei. Avrămescu, care în trecut a mai ocupat și funcțiile de prefect de Galați și șef ANAF până să ajungă deputat de Buzău, a declarat venituri de 134.714 lei de la Parlament, 12.919 lei de la ASF, plus o chirie de 10.500 lei. 

Avrămescu susține că a depus declarațiile de avere la Parlament (de final de mandat) și la ASF (de început de mandat) în termen legal, pe 15 ianuarie 2024. De unde deducem că niște oameni răii de la ASF nu au catadicsit să o posteze pe site-ul instituției. Sau țin cu tot dinadinsul să facă acest lucru în 30 de zile de la depunerea documentului, atât cât le permite legea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker