Politic

Dreptul la replică / Avrămescu: „Doamna Mustață și-a dat demisia din partid și din Consiliul Local Pătârlagele, prin propria voință”

În virtutea dreptului la replică, vă solicit să publicați următorul punct de vedere referitor la conținutul articolului intitulat „Cum s-a spălat pe mâini liberalul Avrămescu de Winona Rider din Pătârlagele”, semnat de domnul Călin Bostan, articol publicat în data de 15 februarie 2023 pe portalul de știri www.opiniabuzau.ro.

Articolul publicat nu informează corect cititorii; mai mult, prezintă fapte neadevărate și incomplete. În plus, nu am fost contactat pentru a-mi exprima un punct de vedere referitor la acuzațiile făcute la adresa mea, așa cum ar fi fost jurnalistic corect. De aceea, solicit un drept la replică pentru a clarifica faptele prezentate în mod eronat.

Consider că afirmațiile sunt profund incorecte și nu respectă legea din următoarele motive:

În primul rând, articolul este insuficient documentat. Așa cum am declarat și la Campus TV, declarație invocată și în articolul dumneavoastră, conform statutului PNL, orice sancțiune aplicată unui membru de partid vine doar din partea organizației locale din care acesta face parte. Cum doamna Iuliana Relly Mustață, membru al PNL Pătârlagele, și-a dat demisia din partid și, implicit, din funcția de consilier local în Consiliul Local Pătârlagele, prin propria voință, luni, 13 februarie 2023, nu mai poate fi vorba despre sancțiuni. Am luat, însă, act de demisia dumneaei, următorii pași în reglementarea situației generate de actul de demisie, fiind prevăzuți în Statutul PNL și în Codul Administrativ.

Avem o situație reglementată de art. 204 din O.U.G. 57/2019, alin. 2, lit (a), alin. 3, alin. 6 și alin. 7 din Codul Administrativ, respectiv încetarea calității de consilier local, prin propriul act de voință. În lumina prevederilor articolului 204, următorul act procedural, în constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local, precum și vacantarea locului de consilier local se realizează prin promovarea unei hotărâri de Consiliu Local, la propunerea primarului, după ce, în prealabil, secretarul general al UAT-ului a întocmit un raport de evaluare, însoțit de documente justificative.

Doar în situația în care aceste acte procedurale nu se realizează în termen de 10 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru Consiliul Local, la 30 de zile de la introducerea proiectului pe ordinea de zi a referatului constatator, intervine Instituția Prefectului, care trebuie să constate încetarea mandatului, precum și vacantarea locului de consilier. Fără echivoc, termenele sunt foarte clare, prevăzute de lege.

Probabil că sursele locale ce au furnizat informațiile autorului articolului nu au avut acces la procedura stabilită de Codul Administrativ și tocmai de aceea consider că afirmațiile referitoare la temporizare sau la constatarea de către prefect a încetării mandatului reprezintă o regretabilă eroare a autorului.

În încheiere, doresc să vă asigur că singura vină a mea este respectarea prevederilor Statutului PNL și ale Codului Administrativ. În speranța unei colaborări deontologice, vă asigur de întreaga disponibilitate de a lămuri toate aspectele ce vizează activitatea mea pentru o informare corectă în viitor a buzoienilor.

Vă solicit să aveți amabilitatea de a publica prezentul drept la replică pe site-ul dumneavoastră www.opiniabuzau.ro, în aceleași condiții în care a fost publicat articolul la care se face referire.

Gabriel Ioan AVRĂMESCU,
Președinte PNL Buzău

Articole similare