Actualitate

Aveți un VW Golf 4? Verificați dacă mai aveți catalizatorul

  • Patru buzoieni s-au ales cu o pagubă cam cât valoarea mașinii într-o singură noapte

Dacă țintele preferate ale hoților erau până acum gențile, telefoanele mobile uitate prin mașină, roțile, ștergătoarele și oglinzile ori acumulatorii, iată că acum nu mai este așa. Sistemele de evacuare ale autoturismelor VW Golf 4 au devenit ținta celor care intenționează să facă ușor rost de bani nu prin re­vânzarea piesei pentru a fi remontată pe o altă mașină, ci datorită metalelor rare care se regăsesc în interior. Trei tineri din Călărași au fost reținuți ieri de polițiștii buzoieni după ce s-a stabilit că în noaptea de miercuri spre joi au lăsat patru astfel de autotu­risme fără catalizatoare.

Unde au „lovit” hoții

În noaptea de 30 septembrie/01 octombrie, Poliția municipiului Buzău a fost sesizată prin apel 112 de către un buzoian, jandarm în timpul liber, că mai multe persoane ar încerca să sustragă componente auto de la o mașină staționată pe o stradă din municipiul Buzău.

Imediat după primirea sesizării, au fost direcționate la fața locului mai multe echipaje de siguranță publică pentru verificarea celor semnalate și pentru identificarea/depistarea persoanelor bănuite de actul infracțional. La scurt timp, o patrulă mixtă polițist/jandarm a interceptat în trafic autoturismul despre care existau date că ar fi folosit de persoanele bănuite. La momentul opririi, în autoturism se aflau trei ocupanți.

În urma verificărilor a reieșit că este vorba despre trei tineri, cu vârste cuprinse între 25 și 28 de ani, toți din Călărași. Bănuiții au fost conduși la Poliție pentru audieri, conform Legii 192/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Cercetările au fost preluate de polițiștii de investigații criminale de la Poliția municipiului Buzău și, în urma activităților desfă­șurate, au stabilit că cei trei bărbați s-ar fi deplasat cu autoturismul în noaptea de 30 septembrie/01 octombrie din Călărași în județul Buzău și ar fi sustras componente ale sistemului de evacuare de la alte trei autovehicule, aparținând unor persoane domiciliate în diverse comune din județul Buzău.

Indivizii ar fi sustras cata­­li­zatoarele unor autoturisme din Vadu Pașii, Gălbinași și Gherăseni. Toate sunt VW Golf 4. Prejudiciul a fost estimat la suma de 19.000 de lei. Nu este clar de ce au urmărit numai acest model de mașină însă, se pare, că la acesta este mai accesibil și mai ușor de sustras. Însă paguba este similară cu valoarea mașinii în cele mai multe cazuri.

Față de cei trei a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de ,,furt calificat în formă continuată”, respectiv ,,complicitate la furt calificat în formă continuată”, față de aceștia fiind luată măsura reținerii pe o perioadă de 24 ore, iar procurorul de caz urma să dispună asupra măsurii preventive. Se pare că alte două furturi similare în Buzău au aceeași autori.

Potrivit unor surse judiciare, indivizii ar avea la activ fapte similare în județele Bacău, Prahova, Constanța și Galați.

Nu sunt singurele cazuri de la Buzău

La începutul acestei luni, un alt VW Golf 4 parcat în Micro 3 a fost lăsat fără sistemul de evacuare, cel mai probabil tot pentru catalizator.

Un caz similar a intrat în atenția polițiștilor buzoieni la începutul acestui an. Doi tineri din Tulcea sunt cer­ce­tați pentru furtul componentelor sistemelor de evacuare de la mai multe autoutilitare de pe raza orașului Rm. Sărat. Indivizii s-au deplasat special în județul Buzău pentru a-și face „aprovizionarea”, au dat lovitura apoi s-au întors acasă. Acolo dezmembrau piesele și păstrau doar anumite componente. În urma activităților specifice, polițiștii buzoieni le-au luat urma iar apoi le-au făcut o vizită acasă.

Polițiștii din cadrul Bi­roului de Investigații Criminale de la Poliția municipiului Râmnicu Sărat, însoțiți de colegii de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale s-au deplasat pe raza județului Tulcea, unde, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Postului de poliție comunal Greci, au efectuat trei percheziții domiciliare pe raza localității, la doi tineri în vârstă de 19 și 29 de ani, bănuiți de co­miterea mai multor infracțiuni de furt calificat.

Activitățile s-au desfă­șurat în baza mandatelor de percheziție domiciliară emise de Judecătoria Râmnicu Sărat cu privire la cinci infracțiuni de furt de componente de la autoutilitare de pe raza municipiului Râmnicu Sărat.

Faptele au fost comise în perioada 17 decembrie 2019-9 ianuarie, prejudiciul fiind estimat de către proprietarii autovehiculelor la aproximativ 31.000 lei.

Din cercetări a reieșit faptul că cei doi tulceni s-au deplasat pe raza municipiului Râmnicu Sărat cu un autovehicul pentru a sustrage sistemul de evacuare al noxelor de la autoutilitare. La domiciliile bărbaților au fost găsite mai multe componente ale sistemelor de evacuare sustrase.

Tinerii au fost conduși la sediul Poliției municipiului Râmnicu Sărat în vederea continuării cercetărilor, iar ca urmare a probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus efectuarea în conti­nuare a urmăririi penale pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, cei doi bănuiți fiind reținuți pentru o perioadă de 24 de ore.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, cei doi indivizi aveau la activ fapte similare și pe raza județelor Tulcea, Galați și Brăila, unde ar fi dat cele mai multe lovituri.

Astfel de cazuri s-au înmulțit în ultimul timp în România. Piesa vizată de hoți, o componentă a sistemului de evacuare al mașinii, e tratată cu metale rare, ca platină, rhodiu și paladiu.

Platina e metalul care a stârnit cel mai mult interesul, fiind nu doar rar, ci mai ales prețios și scump. Un catalizator, componentă a sistemul de evacuare care filtrează gazele nocive, poate conține până la 7 grame de platină pură.

Furturile de catalizatoare erau la ordinea zilei în Marea Britanie în perioada 2008-2011, dar și în Statele Unite.

De ce sunt valoroase catalizatoarele?

Problema furturilor de catalizatoare a început să-i preocupe pe polițiștii britanici încă din 2008-2009, dar cazurile s-au tot înmulțit.

Mașinile preferate de hoți sunt SUV-urile și vehiculele comerciale ușoare pentru că sunt mai înalte și se pot strecura mai ușor sub ele, pe lângă faptul că au de regulă motoare mai mari și deci și catalizatoare pe măsură.

Furturile sunt tot mai dese din cauza faptului că prețurile platinei și aurului au crescut simțitor pe piața de metale reciclate.

Catalizatoarele sunt printre cele mai scumpe componente ale sistemului de evacuare ale unei mașini, din cauza complexității și materialelor folosite.

Un catalizator cu miezul întreg se cumpără cam cu 500-700 de lei, dar poate ajunge și la 1.000 de euro, în funcție de cantitatea de metale rare, prețioase. Dacă stăm să calculăm luând cea mai mică cantitate de platină dintr-un catalizator, adică 3 grame, fără să mai adunăm și celelalte metale rare, ajungem la o sumă frumușică. O uncie de platină, adică 31 de grame, se vinde cu minim 1.500 de dolari. Așadar, 3 grame de platină costă cam 150 de dolari, adică vreo 500 de lei. Însă dacă ne gândim la un catalizator care are 10 grame de platină, acesta ar avea metal rar în valoare de 500 de dolari.

Metalele rare extrase din catalizatoarele auto pot fi procesate în Romania. Este vorba despre un procedeu chimic urmat de topirea reziduurilor de metal. Primul pas este sfărâmarea miezului ceramic, după care, la fel ca la extragerea aurului, dacă vrem să scoatem tot metalul din ceramică, trebuie să apelăm la niște soluții chimice. Cei care reciclează catalizatoare vând miezul sfărâmat la aceste centre care le prelucrează și scot bani frumoși din vânzarea mai departe a metalelor rare, care sunt folosite la producerea de noi cata­li­zatoare auto.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker