Economic

Avans APIA: procedura de plată pentru subvenția pe hectar și animale

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut precizări cu privire la modul în care decurge procesul de autorizare la plată a subvențiilor pe suprafață și pe cap de animal.

APIA are un protocol bine stabilit pentru traseul banilor care ajung la fermieri în baza cererilor unice depuse de aceștia. Agenția de plăți este obligată să respecte o serie de etape procedurale care debutează imediat ce beneficiarul de subvenții depune cererea pentru sumele ce i se cuvin.

Iată etapele procedurale pentru plata avansului APIA și a subvențiilor integrale:

  1. Primire/control/autorizare la plată: depunerea cererii unice de plată on-line; depunerea/primirea formularului de cerere unică de plată, a documentelor aferente cererii şi înregistrarea lor; modificarea cererii unice de plată; introducerea/operarea şi verificarea datelor din documentele din dosarul cererii unice de plată, având în vedere că cererea este depusă electronic în mediul GIS; controlul administrativ în sistem; gestionarea erorilor; analiza de risc/eşantionarea; controlul pe teren; ultimul control administrativ; supracontrolul administrativ al cererilor unice de plată; aprobarea plăţilor (autorizarea plăţilor).
  2. Plată efectivă: transferul listelor de plată în contabilitate; reconciliere sume transferate cu serviciul contabilitate și crearea obligației de plată; recuperare creanțe; reconciliere sume cu autorizarea la plată; verificare fermieri blocați la plată și scoaterea lor din procedura de efectuare plăți; generare ordine de plată; transmiterea fișierului de plată la Trezorerie/instituții financiar bancare pentru efectuarea plăților.

Avansul APIA autorizat, dar banii nu au ajuns încă la fermieri

De precizat că autorizarea la plată a avansului APIA a demarat din 16 octombrie, însă până la acest moment, fermierii nu ne-au sesizat că banii ar fi intrat în conturi. Întrebat în emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1 despre situația plăților, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a lăsat să înțeleagă că procedura de plată pentru prima tranșă din subvenții a fost parcursă de către APIA. La acest moment, Trezoreria are toate documentele necesare pentru a face viramentele către conturile fermierilor beneficiari de subvenții, însă nu se cunosc motivele pentru care banii sunt încă blocați în „visteria” statului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker