Cultură

Aurora Liiceanu și Doina Ciobanu prezintă artele feminine într-o conferință de excepție la Aluniș

Centrul de Artă Aluniș organizează duminică, 12 noiembrie, începând cu ora 15.00, conferința „Arte Feminine: Tradiție, Transformare și Întrunire în Ruralul Românesc”, un eveniment care își propune să facă o incursiune în istoria artelor feminine și a modului în care acestea au modelat și continuă să schimbe mediul rural din România. Conferința este susținută de Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, autor și cercetător, și Doina Ciobanu, doctor în istorie veche, cercetător în etno-arheologie. Evenimentul se adresează localnicilor și tuturor pasionaților de istorie, artă și frumos, intrarea fiind liberă.

„Doina Ciobanu și Aurora Liiceanu vor fi într-un dialog liber, despre tradiție, transformare în arta rurală feminină, la Aluniș Art Center, pe 12 noiembrie 2023”, anunță Iulia Gabriela Iordan, fondatoarea organizației, care va aduce la această manifestare creatoare de artă populară din această zonă, care se vor alătura la această „șezătoare altfel”. „Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări culturale din cadrul <Țesem legături>, un proiect de cercetare, documentare și revitalizare a tradiției prelucrării lânii pe Valea Buzăului ca premisă pentru crearea unui brand cultural local, impulsionarea turismului responsabil în zonă și conservarea moștenirii culturale locale pentru generațiile următoare”, anunță Iulia Gabriela Iordan.

Tradiția din mai multe perspective

În vârstă de 82 de ani, celebrul doctor în psihologie, autor și cercetător român Aurora Liiceanu va vorbi despre evoluția femeii din punct de vedere socio-cultural de-a lungul ultimelor decenii, subiect abordat cu precădere și în cărțile și aparițiile sale media.

Aurora Liiceanu este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați psihologi din România și s-a născut în anul 1948, în Basarabia. A lucrat în cercetare și a predat psihologie la diferite Universități din București, dar și în Canada și Franța. Doctor în psihologie și cercetător senior la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române, a publicat numeroase cărți de psihologie, dar și romane. S-a implicat în diferite campanii și  proiecte sociale privind sănătatea, atitudinea civică, violența juvenilă, activitatea sa fiind recunoscută și prin premii precum „BBW Community Leadership Award”, pentru cercetare și consiliere în domeniul relațiilor umane și comunitare (2008) și „Premiul Academiei Române”, pentru publicarea unui volum privind violența socială (2011).

De asemenea, conferința va fi susținută și de Doina Ciobanu, doctor în istorie veche și cercetător în etno-arheologie. Fost director al  Muzeului Judeţean, prof. dr. Doina Ciobanu este expert în obiecte de etnografie și de cult. Aceasta va face o explorare captivantă în istoria artelor și tradițiilor feminine, din care se va evidenția importanța păstrării lor, dar și cum arată ele în zilele noastre: grupuri de Facebook, șezători moderne, ateliere cu tinerii. Vor mai fi invitate localnice care păstrează tradiția țesutului și a cusutului, care vor povesti motive, izvoade și canoane străvechi în țesut și cusut, făcând o adevărată incursiune în timp către vremuri străvechi în care meșteșugurile, arta și tradiția ocupau un loc important în viața satului și nu numai.

Ce se va discuta la „șezătoare”

Printre temele de interes care vor fi abordate în cadrul conferinței „Arte feminine: tradiție, transformare și întrunire în ruralul românesc” se numără: „Introducere și context istoric”, cu rolul și statutul femeilor în comunitățile rurale din România și influența schimbărilor socio-economice și culturale de-a lungul istoriei asupra modului în care arta feminină s-a dezvoltat, „Arta feminină în tradiție”, unde se va discuta despre  importanța și semnificația artelor feminine tradiționale în cadrul comunităților rurale și semnificația lor în context cultural, social și spiritual, „Arta ca mijloc de transformare”, în care se va arăta cum a contribuit expresia artistică feminină la transformarea comunităților rurale și la dezvoltarea individului și cum a ajutat arta să transmită mesaje, să creeze schimbări sociale și să consolideze identitatea culturală. Nu în ultimul rând, se va aborda și tema „Întrunire și solidaritate”, unde se va arăta cum a adunat și încă adună arta feminină femeile din mediul rural, contribuind la solidaritate și schimbul de cunoștințe. Cum a contribuit aceasta la construirea și întărirea comunității în mediul rural și cum s-a tradus acest impact în viața de zi cu zi a oamenilor.

Conferința „Arte feminine: tradiție, transformare și întrunire în ruralul românesc” face parte dintr-o serie de manifestări culturale din cadrul „Țesem legături”, un proiect de cercetare, documentare și revitalizare a tradiției prelucrării lânii pe Valea Buzăului, ca premisă pentru crearea unui brand cultural local, impulsionarea turismului responsabil în zonă și conservarea moștenirii culturale locale pentru generațiile următoare.

O frumoasă poveste care valorifică tradiția unei comunități

„Țesem legături” face referire, pe de o parte, la țesăturile care  sunt scoase din poduri și uitate prin cufere cu ocazia evenimentelor puse la cale se Centrul de Artă Aluniș, când sunt expuse în toată splendoarea lor pentru a fi cunoscute de generațiile care vor veni și, pe de altă parte, la firul invizibil care leagă femeile, de la străbunici la nepoate și mai departe, prin aducerea la lumină a poveștilor și cunoștințelor ultimelor femei care încă mai țes și prin crearea unor noi oportunități pentru generațiile următoare de femei din mediul rural și nu numai.

Valorificarea identității locale și promovarea tradițiilor și a moștenirii culturale locale oferă premisele dezvoltării sustenabile prin creșterea vizibilității pe plan local și național. Stimularea implicării membrilor comunității în acțiuni comune urmărește crearea și întărirea sentimentului de apartenență și de responsabilizare colectivă față de protejarea patrimoniului și resurselor locale. Vizibilitatea crescută va contribui la o mai mare atractivitate turistică a zonei, stimulând dezvoltarea economică sustenabilă, creșterea calității vieții și revitalizarea comunității, cuantificate prin numărul de noi vizitatori și turiști atrași.

Articole similare