CulturăEducație

Au urcat în „Autobuzul copilăriei”!

Liga Scriitorilor a fost implicată în mai multe activități dedicate  Culturii Naționale. Una dintre ele a fost realizată în colaborare cu  profesorul pentru învățământ preșcolar Irina Nicoleta Dumitru, membră a Ligii Scriitorilor, Filiala Buzău. Aceasta a invitat părinții, copiii, bunicii și prietenii să urce în „AUTOBUZUL COPILĂRIEI” „colorat” de Diana Mihalcea, profesor de arte plastice la Palatul Copiilor din Buzău, pentru a face împreună o călătorie în lumea poveștilor. Evenimentul a avut loc la Iazul Morilor, la sala de festivități, care a devenit neîncăpătoare. Cei mici au participat la ateliere de creativitate, sub directa supraveghere a cadrelor didactice de specialitate.

Pe cele două autoare ale acestei călătorii fantastice pe tărâmul lecturii și al creativității, președinta Ligii Scriitorilor, Elena Căpățînă le carcterizează ca fiind „talentate, ambițioase și perseverente, cu o atitudine pozitivă și o dorință puternică de a învăța și de a se dezvolta în carieră. Le place să abordeze problemele dintr-un unghi creativ și să găsească soluții eficiente, iar abilitățile lor le ajută să coordoneze și să motiveze echipele de copii, pentru atingerea obiectivelor comune”.

Pe Diana Mihalcea, mărturisește Elena Căpățînă,  „o apreciez încă de când se afla pe băncile școlii (la Liceul de Arte „Margareta Sterian” Buzău și apoi la Universitatea de Arte Plastice „Octav Băncilă” din Iași), pentru că prima mea carte pentru copii <Bucuria primăverii> a fost ilustrată de Diana Irimia (Mihalcea). Poate puțini știu că pictura exterioară a Bisericii <Dintr-o piatră> din localitatea Vârf, Comuna Năeni, ca și unele icoane de pe catapeteasmă, au fost pictate de Diana. Mulți copii care au urmat cursuri la Palatul Copiilor, au căpătat multiple aptitudini, Diana ajutându-i să fie creativi și să-și înmulțească talanții primiți de la Dumnezeu”.

În ceea ce privește celălalt cadru didactic implicat, Irina Nicoleta Dumitru, Elena Căpățînă a remarcat-o ca având un talent literar deosebit. „Se implică în multe proiecte, colaborând în timpul liber cu mai multe edituri din țară pentru care realizează munca de editare. De asemenea, Irina are publicate mai multe volume pentru copii, fiind și traducătoarea, în limba engleză, a cărților <Sophie, robotul cu suflet> (Sophie, the Robot With a Soul – 2021) și <Ceața albastră – volumul 1> (Blue Fog – Volume 1 – 2021). Copiii cunosc volumele publicate în ultimii șase ani de autoarea Irina Dumitru, deoarece acestea au fost lansate, întotdeauna, în prezența copiilor. Volumul de debut <Sophie, robotul cu suflet> a apărut în anul 2018. Au urmat <Ceața albastră>, volumul 1 (2020) și volumul 2 (2022); <Pierdut Geniu> (2021); <Colțișor face clătite>, <Piticul Darius> (tradus în engleză), <Oscar, vrăjitor> (2023) și <Autobuzul prieteniei> (2024) apărut la Editura <Cassius Books>”, spune Elena Căpățînă.

În călătoria cu „AUTOBUZUL COPILĂRIEI” au fost prezente și multe persoane dragi autoarelor, acestea dorind să împărtășească celor prezenți bucuria cu care au primit vestea acestei lansări de carte. Au luat cuvântul mai multe cadre didactice: Cristina Ivan, inspector pentru educație timpurie,  Lucia Șomoiag, director al  Grădiniței cu Program Prelungit nr. 18 Buzău și  Veronica Trandafir, director al Palatului Copiilor Buzău. Copiii, la rândul lor, au oferit celor prezenți un recital de versuri aparținând poetului Mihai Eminescu și au interpretat melodii românești adaptate momentului cultural. Îi amintim aici pe:  Sofia Dincă, preșcolar, pregătită de prof. Loredana Bunilă de la Palatul Copiilor Buzău, Maria Ghinea,  elevă în clasa a X-a la Colegiul Pedagogic „Spiru Haret” Buzău și Alexandra Gheorghe, membră a Ligii Scriitorilor, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială nr. 11 Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker