CulturăEducație

Un scriitor buzoian, în Top 30 preferințe ale cititorilor Bibliotecii Județene

„Inocenții”, cea mai citită carte anul trecut din Biblioteca Județeană

Lăudat de critica literară si extrem de bine primit de public, romanul „Inocenții” a scriitoarei Ioana Pârvulescu, bestseller al Editurii Humanitas, distins  cu „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2016”, s-a aflat și în preferințele cititorilor buzoieni care au trecut anul trecut pragul  Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”.

„Inocenții”, cel de-al treilea roman al Ioanei Pârvulescu după „Viața începe vineri” și „Viitorul începe luni”  este și una una dintre cele mai bine vândute cărți Humanitas. EL este în curs de traducere in limba germană la cunoscuta Editura Zsolnay din Viena.

Autoarea mărturisește  că este „un roman despre cum se poate înota în timp şi în timpuri fără să te îneci. Ar fi bine să fie citit fără grija vârstei proprii. Şi fără orice alte griji, de altminteri. Aceasta e o urare!”, în timp ce editorul este de părere că „inocenţa e vârsta la care ar fi trebuit să rămânem pentru a da un dram de decenţă speciei umane. Cartea aceasta, frumoasă ca un basm adevărat, este povestea unei lumi de copii în care <căderea> n-a avut încă loc. Citind-o, ne legănăm cu gândul că am fi putut fi altfel. E o bunătate în aceste pagini, care trezeşte în noi nostalgia unei lumi pierdute”.

Singurul scriitor buzoian care a avut priză la pubilicul școlar al Bibliotecii Județene anul trecut a fost Passionaria Stoicescu. Este drept că în 2023 scriitoarea a reușit să fie mult mai prezentă în Buzău decât în alți ani,  de cele mai multe ori la invitația directorului Bibliotecii Județene, Sorin Burlacu. De fiecare dată s-a întâlnit și cu elevii pentru a le vorbi despre cărți, lectură,  despre scriitori și pentru a le oferi sfaturi care să îi ajute pe cei care au talent să redacteze propriile volume.

Din cele  76 de volume ale scriitoarei cel mai solicitat a fost „Povestea mărțișorului”, care prezintă o poveste inspirată din legendele populare. Povestea are ca personaje pe Baba Dochia, Brândușa și Mărțișor. În popor, mărțișorul  este considerat un simbol al primăverii, care este purtat la gât, la mână sau la picior. Din bătrâni se povestește că Baba Dochia provine de la cuvioasa muceniță Evdochia,  iar între 1 si 9 martie sunt „Zilele babelor”, un obicei care s-a păstrat până astăzi. Este vorba despre  obiceiul de a-ți alege o zi din această perioadă, care să prevestească – după cum se arată însorită sau nu-, un an bun sau mai putin bun. Autoarea, în această carte, ne prezintă astfel o poveste care s-a dovedit interesantă pentru copii, fiind inspirată din legende

Pe această listă a preferințelor se află și „Dumbrava minunată” și „Hanul Ancuței” ale lui Mihail Sadoveanu, dar și „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a lui Camil Petrescu, „Cartea cu jucării” a lui Tudor Arghezi sau „Amintiri din copilărie” a lui Ion Creangă. Printre preferințele  cititorilor de școală se află însă și  autori străini, deci  multe traduceri. Iată lista aici

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker