Cultură

Au întors-o ca la Ploiești… de tot râsul!

„Au întors-o ca la Ploiești”. Și nu odată, ci de mai multe ori! Cine a întos-o ca la Poliești? Ei bine, chiar trupa de actori a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, care a interpretat, vineri seară, pe scena din Buzău, piesa „Funny Money”, de Ray Cooney.

Expresia „a o întoarce ca la Ploieşti“, însemnând o schimbare bruscă de atitudine care, în timp, desemnează un comportament schimbător, a fost demonstrată și întoarsă pe toate fețele, spre bucuria publicului care era pregătit să vadă o comedie și, într-adevăr, a avut parte de una spumoasă, cu secvențe comice în cascadă, în care deciziile personajelor se învârt în jurul servietei cu bani pe care domnul Henry Perkins, un contabil de vârstă mijlocie, o ia, din greșeală, în metrou, în timp ce se întorcea acasă, cu gândul că o să se întâlnească cu prietenii Vic și Betty Johnson, pe care soția sa, Jean Perkins, îi invitase pentru a sărbători împreună ziua lui.

Servieta aceasta cu o sumă fabuloasă de bani  este cea care determină situațiile în cazul tuturor personajelor, începând de la Hanry Perkins, în interpetarea actorului Ion Radu Burlan, Jean Perkins,  în interpretarea actriței Clara Flores, și prietenii lor, Vic Jonson și Betty Johnson, roluri  interpretate de Dragoș Câmpan, respectiv de actrița Nadina Sălăgean, până la „oamenii legii”, adică Slater, rol  jucat de Paul Chiribuță, și  Davenport, personaj realizat de Karl Baker. Nu scapă de „microbul servietei” nici șoferul de taxi de la compania Fast&Furious, Bill, interpretat de Alin Teglas, și nici chiar „pietonul” aflat și el în postura de recuperator al sumei „rătăcite” la familia Perkins, personaj interpretat de Iuliu Gâlea.

Este o noapte furtunoasă și în afara locuinței familiei Perkins, dar mai ales în interior. Personajele intră și ies, rând pe rând, pe ușa casei în momente în care nu erau așteptate, și situațiile de complică atât de mult încât prieteniile se duc și revin odată cu banii, iar personajele capătă identități fictive, situații care oferă o notă în plus de imprevizibil, ca și soarta banilor din servietă care se tot împart… Bineînțeles că regizorul Ion Coman reușește să-i și adune, adică și banii și pe actorii care întrezăresc o nouă șansă de a-și duce planul la îndeplinire, căci banii nu le aduc fericirea… poate doar numărul lor!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker