Politic

Au fost plafonate prețurile la gaze și energie electrică. Câți buzoieni au semnat petiția social-democraților

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabiliește o schemă de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea ordonanței privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”. Legea va merge la promulgare.

Ministrul demis al Eco­no­miei, Virgil Popescu, a ară­tat că „românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut”. Prin actul normativ, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, și spitalele, școlile, grădinițele, cabinetele medicilor de ­fa­mi­lie, organizațiile neguvernamentale, bisericile și întreprinderile mici și mijlocii. Prevederile ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 285 de voturi, „pentru”, un vot „împotrivă” și un deputat nu a votat.

Potrivit amendamentelor adoptate în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 se stabilește o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale pentru următoarele categorii de clienți finali: clienții casnici; întreprinderi mici și mijlocii, cabinete me­dicale individuale și alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare; microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii; spitale publice și private; organizații neguvernamentale, precum și unitățile de cult;  furnizori publici și privați de servicii sociale.

Schema de sprijin cuprin­de următoarele măsuri pentru clienții casnici: acordarea, în anumite condiții, a unei compensații unitare în ­va­loare de cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale. De asemenea, este prevăzută exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv ­ta­riful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei și exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Clienții casnici beneficiari ai ajutoarelor financiare pentru consumatorul vulnerabil de energie, în situația în care compensarea prevă­zută de prezenta ordonanță de urgență este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, beneficiază de o compensație calculată ca diferență dintre compensarea prevăzută în anexa legii și nivelul ajutorului acordat pentru același client casnic în calitate de consumator vulnerabil.

Aproape 14.000 de buzoieni au semnat petiția PSD

La rândul său, Partidul Social Democrat a încheiat campania de susținere a propriului proiect de lege pe tema plafonării tarifelor la energie. Campania „Jos Facturile”, demarată la începutul acestei luni, a constat într-o petiție pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale.

Proiectul de lege promovat de social-democrați ar urma să blocheze timp de șase luni majorarea facturilor la electricitate și gaze naturale și să ofere consumatorilor o compensație pentru majorările de preț operate deja de furnizori. Conform liderilor social-democrați, aceasta ar fi  singura soluție concretă care ar putea garanta, pe termen scurt, menținerea facturilor energetice ale tuturor consumatorilor casnici la un ni­vel suportabil. ,,În plus, odată cu aplicarea acestei legi, pre­țurile la energie ar urma să scadă chiar și cu 43% față de ofertele firmelor de profil, în contextul în care plafonarea ar urma să se facă prin raportarea la prețul mediu al ­energiei din perioada martie-septembrie 2021”, spuneau la ora respectivă social-democrații.

Conform deputatului PSD de Buzău Romeo Lungu, jumătate de milion de români, dintre care 13.883 de buzoieni, au semnat petiția de plafonare a prețurilor la energie și gaze naturale. ,,Împreună am reușit: plafonarea prețului la energie electrică la maxim 1 leu/kWh cu toate taxele incluse; 0,291 lei/kWh compensare pentru consumatorii casnici, școli, spitale, creșe, grădinițe, IMM-uri, biserici și ONG-uri. Preț de referință gaze – 125 lei/MWh”, a scris Lungu pe Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker