Administrație

Războiul gazelor în prag de iarnă la Gălbinași, ediția 2021

Locuitorii comunei Găl­binași trec prin momente dificile în pragul iernii! După ce, la mijlocul acestei luni, s-a sistat alimentarea cu gaze în satele Tăbărăști și Gălbinași, cetățenii au aflat că OMV Petrom nu mai poate furniza gaze pentru aceste sate, motivul fiind presiunea mică din singura conductă care le alimentează. Decizia a venit pe neașteptate atât pentru locuitori, cât și pentru autoritățile locale.

„Referitor la întreruperea în alimentarea cu gaze a localității Gălbinași vă aduc la cunoștință faptul că acest lucru s-a produs pe fondul creșterii consumului peste capacitatea de producție a unicei sonde rămasă în exploatare. Dificultatea în alimentarea cu gaze a localității a fost adusă la cunoștință operatorului concesionar al serviciului de distribuție (Premier Energy), în timp util pentru a efectua conectarea la Societatea Națională Transgaz, conform obligațiilor legislative, dar, din păcate, acest lucru nu s-a materializat. În acest moment, livrarea este întreruptă, iar sonda merge la acumulare în sistem. Când se va acumula o cantitate suficientă și presiunea va permite, vom relua alimentarea cu gaze a localității. Estimăm reluarea alimentării cu gaze mâine 16.10. 2021, ora aproximativ 10.00, în funcție de comportamentul sistemului. Menționez faptul că aceasta este o soluție de compromis și nu o soluție definitivă. Soluția care va permite asigurarea continuității în alimentarea cu gaze a localității depinde de acțiunea Premier Energy de conectare la Transgaz”, au comunicat atunci reprezentanții OMV Petrom.

Pentru a putea depăși această situație, primarul Dumitru Dragomir a făcut un apel către Instituția Prefectului, astfel încât cetățenii să nu mai fie nevoiți să sufere din cauza  întreruperii furnizării gazelor naturale. Prin urmare, în urma unei conferințe online la care au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Buzău, ai Primă­riei Gălbinași, ai Premier Energy, ai TransGaz și ai OMV Petrom, pe tema soluționării situației cauzate de sistarea alimentării cu gaze naturale, s-a decis să se încheie o minută. Astfel, OMV Petrom și TransGaz s-au angajat că vor face racordarea din magistrala TransGaz către Stația de Reglare și Măsurare a gazelor naturale (SRM) din satul Tăbărăști, iar Premier Energy va urma să dea un răspuns cu privire la cumpărarea SRM-urilor și darea în folosință gratuită celor de la TransGaz, care vor furniza gazele naturale. În cazul în care Premier Energy nu va respecta cele consemnate în minută, Primăria comunei Gălbinași va face această achiziție, printr-o hotărâre de Consiliu Local.

,,În cazul în care SC PREMIER ENERGY nu va da curs achiziției de SRM-uri, Primăria Gălbinași, reprezentată de Primar Dragomir Dumitru, va convoca de îndată Consiliul Local și va lua act de achiziția SRM-urilor, va modifica lista de investiții în care vor fi prinse aceste SRM-uri și, printr-o hotă­râre de Consiliu Local, se vor angaja în achiziționarea acestor bunuri”, se precizează în postarea de pe pagina de Facebook a comunei Gălbinași.

La această decizie s-a ajuns după ce OMV Petrom a anunțat public că, începând cu data de 27 octombrie, nu va mai putea să furnizeze gaze pentru locuitorii satelor Tăbărăști și Gălbinași.

Menționăm că această situație s-a înregistrat și anul trecut, iar atunci primarul comunei Gălbinași a apelat din nou la sprijinul autorităților pentru a nu lăsa cetățenii fără căldură în plină iarnă. Și atunci a fost semnată o minută, care nu a fost respectată de către furnizorul de gaze naturale. Acum, rămâne de văzut dacă furnizorul de gaze își va respecta promisiunea sau va lăsa din nou cetățenii fără căldură.

,,Prin urmare, sperăm că astăzi (n.r. marți ) vor începe lucrările de racordare și că promisiunea OMV PETROM de a nu întrerupe furnizarea gazelor naturale în comuna noastră va fi respectată”, se mai arată pe pagina de Facebook a comunei.

Articole similare