Actualitate

Atenție șoferi! Se schimbă regulile RCA

Din 10 septembrie, toți șoferii din România, dar și firmele de asigurare și brokerii se vor supune unor noi reguli privind RCA. Aceasta se întâmplă pentru că vineri, 10 iunie, a fost publicat în Monitorul Oficial actul care modifică norma  ASF 20/2017 privind asigurarea auto în România, potrivit economica.net.

Astfel, noua normă vine cu trei modificări majore, două dintre ele premiere pentru piața din România. Practic, din 10 septembrie asigurătorii au liber absolut în această privință, întrucât sunt eliminatea articolele care arătau că ASF trebuie să fie notificat înainte de modificarea tarifelor, iar asigurătorii trebuie să prezinte Autorității fundamentarea acestor modificări. Comisia Europeană a cerut aceste modificări României, în cadrul unei proceduri de infrigement începută încă din 2018. Cum pe calea legislației primare nu s-a reușit implementarea acestor modificări (în ciuda existenței unor proiecte de lege și de OUG în Parlament și la Ministerul Finanțelor) s-a luat decizia ca riscul de infrigement să fie îndepărtat prin legislația secundară. Se revine astfel la situația de dinainte de apariția legii 132/2017, a RCA, în care este suficient ca tarifele asigurătorilor să fie analizate de un actuat independent.

Pentru consumatori, însă, altele sunt modificările de impact. Mai întâi, formularul tipărit pentru constatul amiabil nu mai este obligatoriu. Constatarea se va putea face și electronic, cu ajutorul unei aplicații ce va fi pusă la dispoziție de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și asigurătorii emitenți ai polițelor. Șoferii implicați în accidente, în jur de 500.000 anual, scapă de bătăile de cap date de completarea formularului de constatare amiabilă, ce presupunea inclusiv realizarea unei scheme a accidentului. Nou aplicație va reda automat inclusiv dinamica evenimentului, cu ajutorul sistemului GPS.

O altă noutate adusă de norma ASF constă în introducerea noțiunii de ”primă de asigurare netă de cheltuieli”. Noua normă nu mai face referire la prețul final al RCA, dând libertate asigurătorului să stabilească acest preț în funcție și de cheltuielile pe care le are cu vânzarea. De exemplu, în mod normal, costurile de vânzarea online sunt mai mici decât cele de vânzarea prin brokeri sau agenți propriii, iar asta se va putea traduce în prețuri mai mici pentru achiziția online a RCA.

Se schimbă și regulile privind lipsa de folosință, cu bătaie mai ales spre mașina la schimb oferită pe perioada reparației. Legea RCA spune că păgubitul beneficiază de o despăgubire și pentru perioada în care nu își poate folosi mașina avariată. Această despăgubire poate fi și sub forma unei sume de bani pe care asigurătorul o oferă păgubitului, însă de cele mai multe ori este vorba despre oferirea unei mașini la schimb pe perioada reparației. Această mașină este pusă la dispoziție de service-uri, în general, și plătită de asigurătorul RCA al șoferului vinovat. În prezent, legea aduce unele limitări în ceea ce privește mașina la schimb. Cea mai importantă vizează modalitatea de stabilirea a perioadei în care este oferită mașina.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker