vineri, 07 august 2020

Vârstinicii din Buzău, antrenaţi să devină salvatori în caz de cutremur

Sâmbătă, 7 decembrie, Asociaţia Kara Dog Search & Rescue va da startul celui de-al treilea modul al proiectului adresat senio­rilor intitulat. ,,Situaţiile de urgenţă nu au vârstă”. Este vorba despre cel de-al treilea modul care, potrivit preşedintelui organizaţiei, Gabriel Ilie, „constă în simularea unei situaţii de urgenţă, un cutremur, un dezastru”.

Despre conţinutul celui de-al treilea modul preşe­dintele asociaţiei Kara Dog spune că „se va acţiona pentru identificarea victimei cu un câine căutare-salvare, cu câinele asociaţiei Kara Dog, şi se vor  acorda măsuri de prim-ajutor, de acest lucru fiind responsabili reprezentanţii Crucii Roşii.”

Proiectul este adresat seniorilor în scopul adoptării unor aptitudini care să le asigure supravieţuirea în situaţii de urgenţă în care sunt potenţiale victime. De asemenea, în cadrul proiectului persoanele vârstnice sunt învăţate cum să acorde sprijin altor persoane în astfel de situaţii în calitate de salvatori. În acest al treilea modul, organizatorii vor avea şi sprijinul SMURD.

„Vom avea sprijinul echipajelor SMURD, noi având un protocol de colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă  Buzău”, mai spune preşe­dintele organizaţiei neguvernamentale, Gabriel Ilie.

Proiectul, care a debutat în data de 16 noiembrie, se va încheia în data de 14 decembrie şi beneficiază de susţinere din partea Primăriei Râmnicu Sărat.

„Este un proiect finanţat de Consiliul Local Râmnicu Sărat, Primăria Râmnicu Sărat şi Asociaţia Kara Dog, asociaţia noastră, care vine  cu o cofinanţare în procent de 10%”, a explicat preşedintele asociaţiei posibilităţile de realizare a proiectului care se adresează unui grup de 30 de persoane cu vârsta de peste 45 de ani, cu stare de sănătate bună care să le permită deplasarea la activitate. Primele două module s-au desfăşurat în bune condiţii, la sediul Asociaţiei ATCE Speranţa Râmniceană, dintre persoanele vârstnice participante – cea mai vârstnică persoană din proiect depăşind frumoasa vârstă de 70 de ani – oferindu-se voluntari pentru victimele care vor fi salvate în cel de-al treilea modul de către echipajele de salvare. La primele module organizatorii au oferit voluntarilor diplome de participare şi premii.

Asociaţia Kara Dog Search & Rescue a mai derulat până la acest proiect destinat persoanelor vârstnice şi două proiecte cu tinerii. Primul proiect s-a numit „Tinerii buzoieni sprijină comunitatea în situaţii de urgenţă” şi a avut un mare impact în rândul adolescenţilor pentru că a avut drept ţintă dezvoltarea tuturor tinerilor în a acţiona şi sprijini instituţiile publice în situaţii de urgenţă.

Grupul ţintă a fost format din 20 de voluntari din zona municipiului Buzău şi Râmnicu Sărat.

„A fost o acţiune reuşită prin faptul că persoanele care au participat atât la module cât şi la exerciţiu s-au implicat tinerii voluntari dar şi persoane care au venit să asiste la desfăşurarea exerciţiului au fost impresionate de modul cum s-a lucrat”, spune preşedintele organizaţiei. Pentru că primele două proiecte au fost finanţate de Fundaţia Comunitară prin grupul de donatori şi de către Consiliul Judeţean, preşedintele organizaţiei a lansat invitaţia finanţatorilor să participe la acţiunile de instruire a tinerilor ori  a vârstnicilor cum este cazul de faţă organizate de Kara Dog Search & Rescue.

loading...
error: Content is protected !!